Image

Stor hotellkedja i konkurs

EKONOMI Hotellkedjan Stay At har gått i konkurs.
En dåligt tajmad expansion i kombination med fasta hyresavtal från ett högkonjunkturläge blev fallet.
Publicerad den 29 April 2010

- Bolaget öppnade fyra anläggningar med totalt 615 rum under 2009. Och 2009 var ett tufft år, samtidigt som hyresavtalen var tecknade 2007, vid ett annat konjunkturläge, säger Johan Gustafsson, tillförordnad vd på Stay At, till Restauratören.

Vid årsskiftet hade Stay At skulder på 25 miljoner kronor. Johan Gustafsson försökte hitta lösningar som alla parter skulle acceptera.

- Tanken var att ägarna skulle skjuta till kapital så att man kom ifatt. Hyresvärdarna skulle vara tvungna att ha mer flexibla hyresavtal under en viss tid och banken skulle behöva ge oss amorteringsfrihet. Men vissa hyresvärdar accepterade inte en tillfällig sänkning av hyran, säger Gustafsson.

De olika fastighetsägarna har valt olika lösningar, enligt Restauratören:

P Dahlqvist Förvaltning, fastighetsägaren till Stay At Mazetti i Malmö, tog den 1 april över driften där.

Hotellen i Bromma, Lund och Kista drivs sedan den 16 april av den tidigare huvudägaren till kedjan, familjen Stendahl. De har även köpt loss namnet Stay At.
I Helsingborg har fastighetsägaren Bela tagit in en ny operatör, Göran Andersson, som bland annat driver Hotel Öresund i Landskrona.

Övriga hotell, Lindhagen i Stockholm, Kaptensgatan i Malmö, Göteborgshotellet och hotellet i Solna, är kvar i Stay At AB som gått i konkurs och bytt namn till So Nordic AB.

- Men om någon annan kommer att driva dem vet jag inte. Konkursförvaltaren har för avsikt att driva verksamheten en månad, till den 26 maj. Sedan hoppas jag att fastighetsägarna kan ta över, säger Gustafsson till Restauratören.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige