När observatoriet invigdes 1753 var det ett monument över den moderna vetenskapen. Under 230 år var huset en institutionsbyggnad, först för Vetenskapsakademiens astronomer, därefter för Stockholms högskolas geografiska institution. 1991 öppnade ett vetenskapshistoriskt museum i huset, där man i de välbevarade 1700-talsmiljöerna kunde se unika instrument och interiörer. Vid årsskiftet 2013 tvingades museet dessvärre stänga på grund av att verksamheten blev för kostsam att driva.
Därför är det glädjande att kunna berätta att observatoriet tas över av Stockholms stad. Vetenskapsakademiens styrelse har inlett förhandlingar om en försäljning till Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Vid allmän sammankomst i går, den 21 februari, togs ett beslut om att godkänna försäljningen. Parterna är nu redo att förhandla fram ett överlåtelseavtal.
– Vi är glada att äntligen ha hittat en lösning som med största sannolikhet innebär att Observatoriemuseet blir tillgängligt igen. Vetenskapsakademien har inte haft resurser att driva museiverksamhet och då känns det bra att Observatoriet tas över av staden, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare, Kungliga Vetenskapsakademien.
Under de åren som museet har varit stängt har delar av lokalen hyrts ut.
Stockholms stad har i förhandlingen om att överta fastigheten presenterat planer som, förutom att återuppta museiverksamheten, innebär att skapa ett aktivt center för lärande och engagemang i skolans verksamhet.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.