Image
Christofer Fjellner har blicken mot ett Stockholm med bättre ekonomi. Lösningen stavas "färre fastigheter i kommunal regi".

Fjellner (M): Stockholms stad blöder fastighetspengar

Ekonomi/Finansiering Stockholm läcker som ett såll när det gäller investeringar i fastigheter. Det menar Christofer Fjellner, moderat oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad. På Stora samhällsfastighetsdagen var han del av en panel som diskuterade hur mycket en kommun egentligen ska äga när det gäller fastigheter. Fastighetssverige fick en exklusiv intervju med Fjellner direkt efter paneldiskussionen:
– Jag är genuint orolig över att stockholmarnas pengar inte används på rätt sätt.


Stockholms stadsbibliotek.

Arkitema rustar upp Stockholms stadsbibliotek

Bygg/Arkitektur Stockholms stadsbibliotek ska rustas upp och anpassas för modern biblioteksverksamhet. Byggnadsminnet i centrala Stockholm ska moderniseras samtidigt som dess kulturvärden bevaras. Det blir Arkitema som ska utföra projekteringen.


Stockholms stadion byggdes inför OS i Stockholm 1912. Nu ska arenan få en omfattande fasadrenovering och upprustning efter många år av slitage.

Nu ska anrika stadion få en välbehövlig upprustning

Bygg/Arkitektur Stockholms stadion har över 110 år på nacken och är stöpt i olympisk historia efter att spelen hölls där 1912. Nu ska den anrika arenan få sig en välbehövlig renovering och upprustning med fokus på fasaderna. Fastighetssverige berättar mer.


Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.

(S) i Stockholm vill stöpa om markanvisningarna

Stockholm Anders Österberg (S) är ny ordförande för exploateringsnämnden i Stockholms stad. Han berättar att det nya rödgröna styret har för avsikt att lägga om policyn för markanvisningarna – mindre antal direktanvisningar och större sociala krav på aktörerna står i korten.


Solpaneler monteras.

Solenergin växer i Stockholmshem – men utgör fortfarande en liten del

Energi/miljö Stockholmshem fortsätter sitt arbete med förnybara energikällor. I år startar första etappen av bolagets största anläggning som kommer att byggas på 28 hustak i Bagarmossen. Men fortfarande är andelen solenergi låg i bolagets bestånd. Fastighetssverige har pratat med Gabriella Castegren, Stockholmshems energichef, om satsningen.


Vattengasverket i Norra Djurgårdsstaden omvandlas till konsthall och restaurang. AB Industricentralen får en markanvisning för projektet.

Klart: Vattengasverket i Kolkajen omvandlas till konsthall och restaurang

Bygg/Arkitektur Vattengasverket i Norra Djurgårdsstaden markanvisas till AB Industricentralen för att innehålla konsthall, konferens och restaurang. Den befintliga byggnaden är cirka 1 500 kvadratmeter stor och ska kompletteras med en ny byggnad på 375 kvadratmeter.


Drömmen om drönaren flyger högt i Stockholm

Drömmen om drönaren flyger högt i Stockholm

Teknik Stockholm har tillsammans med Helsingfors och Hamburg tilldelats en ledande roll i ett EU-projekt som ska identifiera, testa och utvärdera lösningar länkade till urbana drönartjänster i Europas städer. Det kallas för urban luftmobilitet, eller Urban Air Mobility – användningen av drönare i städers luftrum som ett sätt att möjliggöra olika leverans- och övervakningstjänster. Det kan till exempel handla om trafikövervakning, medicintransporter eller polisspaning.


Stockholms Stadsmissions tilltänkta hus i Farsta

Wästbygg Gruppen bygger bostäder åt Stockholms Stadsmission

Bygg/Arkitektur Wästbygg har tecknat avtal med Stockholms Stadsmission om att uppföra bostäder i Farsta strand i södra Stockholm för personer som står långt ifrån den ordinarie bostadsmarknaden.


Oscar Lavelid tillträder som byggeneral i Stockholms stad efter årsskiftet

Byggeneralen: "Wanngård (S) kallar mig blåslampa"

Karriär Stockholm nya Byggeneral ska hålla byggtakten uppe trots den vinglande ekonomin. Oscar Lavelid är personen som fått uppdraget att från årsskiftet styra och samordna stadsutvecklingen i Stockholm. Han berättar om både ansvaret och vilken stadsdel som har den mest spännande utvecklingen att vänta.


Stockholms Stadsmissions tilltänkta hus i Farsta

Stockholms Stadsmission bygger Sveriges första socialt hållbara hyreshus

Bygg/Arkitektur Nu går Stockholms Stadsmission i bräschen för en mer socialt hållbar bostadsmarknad. Efter att bygglov beviljats inleder organisationen bygget av ett hyreshus i Farsta strand i södra Stockholm. Huset kommer bestå av 41 hyreslägenheter med överkomlig hyra som riktas till personer som har svårt att efterfråga en bostad på egen hand.


Delningsboendet har redan tio hyresgäster

Stockholms Stadsmission öppnar delningsboende i samarbete med Stena Fastigheter

Bostäder Som ett led i att sänka trösklarna på bostadsmarknaden öppnar Stockholms Stadsmission för första gången ett delningsboende genom ett samarbete med Stena Fastigheter. Tack vare satsningen kan Stockholms Stadsmission erbjuda ett tryggt boende präglat av gemenskap och hållbarhet till personer som befunnit sig långt från ordinarie bostadsmarknad.


Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V)

Clara Lindblom (V): "Kommer inte bli några ombildningar"

Sverige Igår presenterade det tillträdande rödgröna styret i Stockholms stad de nya borgarråden. Fastighetssverige pratade med det tillträdande bostads- och fastighetsborgarrådet, Clara Lindblom, om vad hon kommer tillföra posten och vilka utmaningar hon ser fram emot att ta itu med.


Hemsös vd Nils Styf.

Hemsö tecknar hyreskontrakt för nya ishallar med Stockholms stad

Uthyrning Hemsö har tecknat ett hyreskontrakt med Stockholm stad om uppförande av ishallar inom Sätra IP i södra Stockholm. Ett 25-årigt hyresavtal för anläggningen har tecknats med staden.


Stockholms stadsmission flyttar sitt huvudkontor till Hesselmans torg. I bottenvåningen finns Urban Deli med både restaurang och butik.

Stockholms stadsmission flyttar sitt huvudkontor till Sickla

Transaktioner Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Stockholms Stadsmission, som flyttar sitt huvudkontor till Sickla. Det nya kontoret omfattar drygt 800 kvadratmeter och blir bas för 80 av bolagets medarbetare.


Valparaiso intill Värtahamnen och Värtaterminalen.

Så mycket får framtida ankarbyggaren betala i Valparaiso

Bygg/Arkitektur Stockholms stad letar efter en ankarbyggherre som kan vara med och utveckla området Valparaiso i Värtahamnen. Fastighetssverige berättar om kvadratmeterpriset och de övriga egenskaperna som staden söker efter i det fortsatta arbetet.


Valparaiso intill Värtahamnen och Värtaterminalen.

Stockholms stad söker ankarbyggaktör till stort utvecklingsprojekt

Bygg/Arkitektur Valparaiso är ett större område inom stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden som nu ska markanvisas genom jämförelseförfarande.


Staden ska utreda förutsättningarna för en eventuell försäljning av den anrika fullriggaren HMS af Chapman som ligger förtöjd vid Skeppsholmen.

Anrika fullriggaren kan säljas – staden ska utreda

Transaktioner Skeppsholmens välkända landmärke HMS af Chapman kan komma att säljas av staden. Fastighetssverige berättar mer.


Humlegården vinner markanvisningstävlingen för Klara City View.

Humlegården vinner tävlingen för Klara City View

Bolag Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Här är målsättningen att uppföra kommersiella lokaler om cirka 15 000 kvadratmeter med fokus på kontor.


Björn Tarras-Wahlberg är aktuell med sin nya bok "Kampen om Nobelbygget".

Tarras-Wahlberg släpper Nobel center-bok: "Vill varna för korrupt beteende"

Bygg/Arkitektur Björn Tarras-Wahlberg vill förhindra utförsäljning av offentlig mark och säkra bevarande av kulturarv med en ny bok om turerna som ledde fram till att byggandet av Nobel center på Blaiseholmen stoppades. – Syftet är att varna för korrupt beteende från myndigheter, säger han till Fastighetssverige.


Stockholms stad har sålt ännu en av sina anrika villor i Bromma för ett åttasiffrigt belopp.

Historiska drömvillan såld av staden – för åttasiffrigt belopp

Transaktioner Stockholms stad har sålt ytterligare en av sina anrika villor i natursköna Äppelviken för mångmiljonbelopp.