Image
Karlstad.
Karlstad. Bild: Karlstad Kommun

Stenhus avyttrar fastighet i Karlstad

Transaktioner Stenhus Fastigheter i Norden har denna dag tecknat avtal om att avyttra fastigheten Örnen 4 i Karlstad. Försäljningen görs via en bolagsaffär där det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 196 miljoner kronor före avdrag för latent skatt, vilket är i linje med det bokförda värdet per Q2 om 197 miljoner kronor. Köpare är Albér Fastigheter och frånträde sker den 17 oktober 2022.
Publicerad den 12 Oktober 2022

Örnen 4 är belägen på Stora torget i centrala Karlstad och största hyresgäst är Domstolsverket. Den uthyrbara arean uppgår till cirka 6 600 kvadratmeter och den totala årliga hyresintäkten inklusive hyrestillägg är cirka tolv miljoner kronor.

Försäljningslikviden kommer att användas av Stenhus för att återbetala krediter i syfte att ytterligare stärka Stenhus finansiella ställning och soliditet samt öka bolagets intjäning per aktie.
– Efter sammanslagningen mellan Stenhus och Randviken har ett renodlingsarbete inletts i syfte att öka den samlade fastighetsportföljens genomsnittliga direktavkastning och minska Bolagets räntekostnader. Som ett led i detta har vi tidigare kommunicerat avyttringar om cirka 800 mkr under det tredje kvartalet och med försäljningen av Örnen 4 uppgår avyttringarna under andra halvåret hittills till cirka en miljard kronor, säger Elias Georgiadis, verkställande direktör i Stenhus Fastigheter.
– Örnen 4 förvärvades ursprungligen av Randviken i juni 2021 och sedan förvärvet har ett nytt sexårigt grönt hyresavtal tecknats med Domstolsverket. Vi bedömer att fastigheten är färdigutvecklad och att det nu är rätt läge att lämna över fastigheten till en ny långsiktig ägare. Vi är mycket nöjda över resultatet under innehavsperioden och det känns bra att sälja till en ansvarsfull ägare med lokal förankring, säger Gustaf Segerborg, vice vd i Stenhus Fastigheter.

Born Advokater har varit legal rådgivare till Stenhus i denna transaktion.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige