Miljöaktuellt skriver om bristerna som avslöjas i KTH-rapporten.
Framför allt handlar det om energieffektivitet – eller snarare bristen på energieffektivitet.
1996 satte man upp ett mål på 60 kilowattimmar per kvadratmeter i sjöstadens fastigheter. Målet reviderades sedan till 100 kilowattimmar per kvadratmeter.
Enligt rapporten har inte heller detta mål uppnåtts – förbrukningen ligger i dag mellan 95 och 220 kilowattimmar per kvadratmeter.
Miljöaktuellt har pratat med passivhusexperten Hans Eek, som är kritisk till Hammarby sjöstad.
Enligt Hans Eek hade Hammarby sjöstad till och med sämre energieffektivitet än övriga nybyggen i Sverige vid den här tiden. Orsaken till att byggnaderna blev så energikrävande var enligt Hans Eek de stora glasytor som byggbolagen och stadsarkitekten ville ha. De stora glasytorna leder enligt Hans Eek till övervärme på sommaren och kallras på vintern.
- Jag är fortfarande förbannad. Målsättningen var att det skulle bli energisnålt byggande. Visst, Hammarby sjöstad är en fin stadsdel med bra stadsplanering och så, men att presentera det som ett hållbart stadsbyggande är rent felaktigt, säger han till Miljöaktuellt.
I KTH:s rapport framstår en rad brister i den vanligtvis miljömässigt fläckfria bild som ofta målas upp av Hammarby sjöstad, skriver Miljöaktuellt. Förutom mål som inte uppfyllts har det också varit svårt att hitta data kring måluppfyllnader och KTH konstaterar också att målbilderna ofta varit oprecisa.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.