Image

Sprickan i Hammarby sjöstads miljöfasad

MILJÖ Hammarby sjöstad brukar presenteras som en förebild när det gäller byggandet av miljövänliga stadsdelar. Men en färsk KTH-rapport avslöjar att stadsdelen inte alls är så miljövänlig som man kan tro.
Publicerad den 4 Maj 2009

Miljöaktuellt skriver om bristerna som avslöjas i KTH-rapporten.

Framför allt handlar det om energieffektivitet – eller snarare bristen på energieffektivitet.

1996 satte man upp ett mål på 60 kilowattimmar per kvadratmeter i sjöstadens fastigheter. Målet reviderades sedan till 100 kilowattimmar per kvadratmeter.

Enligt rapporten har inte heller detta mål uppnåtts – förbrukningen ligger i dag mellan 95 och 220 kilowattimmar per kvadratmeter.

Miljöaktuellt har pratat med passivhusexperten Hans Eek, som är kritisk till Hammarby sjöstad.

Enligt Hans Eek hade Hammarby sjöstad till och med sämre energieffektivitet än övriga nybyggen i Sverige vid den här tiden. Orsaken till att byggnaderna blev så energikrävande var enligt Hans Eek de stora glasytor som byggbolagen och stadsarkitekten ville ha. De stora glasytorna leder enligt Hans Eek till övervärme på sommaren och kallras på vintern.

- Jag är fortfarande förbannad. Målsättningen var att det skulle bli energisnålt byggande. Visst, Hammarby sjöstad är en fin stadsdel med bra stadsplanering och så, men att presentera det som ett hållbart stadsbyggande är rent felaktigt, säger han till Miljöaktuellt.

I KTH:s rapport framstår en rad brister i den vanligtvis miljömässigt fläckfria bild som ofta målas upp av Hammarby sjöstad, skriver Miljöaktuellt. Förutom mål som inte uppfyllts har det också varit svårt att hitta data kring måluppfyllnader och KTH konstaterar också att målbilderna ofta varit oprecisa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige