Image
Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige och Håvard Haukeland, medgrundare och vd för Spacemaker.
Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige och Håvard Haukeland, medgrundare och vd för Spacemaker. Bild: Skanska/Spacemaker

Spacemaker tecknar partnerskapsavtal med Skanska

Bolag Skanska och Spacemaker har tecknat ett partnerskapsavtal om Skanskas användning av Spacemakers AI-plattform för optimering av markanvändning i de tidiga faserna av bostadsprojekt.
Publicerad den 14 April 2020

Skanska är en ledande utvecklare av bostäder och bostadsområden i Norden. Med AI-plattformen från Spacemaker vill företaget stärka sin digitala transformation, vilken sker inom alla delar av företaget.

– Byggbranschen har länge efterfrågat den här typen av hjälpmedel. Det ger oss möjlighet att snabbt analysera, simulera och visualisera alternativa förslag till utformning tidigt i ett bostadsprojekt. Med traditionella metoder tar det för lång tid att genomföra. Plattformen hjälper oss att utveckla mer effektivt och bygga attraktivare bostadsmiljöer", säger Oskar Kurasz, verksamhetschef, Skanska Sverige.

Spacemaker erbjuder en egenutvecklad mjukvarulösning som kombinerar molntjänster med artificiell intelligens för att hjälpa utvecklare att maximera boendekvaliteten och tätheten i bebyggelsen för en viss byggmark. Detta genom att ta hänsyn till fysiska data, regelverk och lokala krav och önskemål.

– Vi har utvecklat Spacemakers AI-plattform inte bara för utan också tillsammans med arkitekter, ingenjörer och bostadsutvecklare. Som ett av dessa framåtblickande företag, som var tidigt med att använda Spacemaker, är vi stolta över att Skanska utvidgar sitt partnerskap med oss, säger Håvard Haukeland.

Skanska börjar använda Spacemaker i bostadsprojekt i Stockholm och är den andra stora svenska byggkoncernen som med kort mellanrum offentliggör ett utvidgat partnerskap med Spacemaker. Förutom Skanska är Spacemaker nu partner till AF Group, Obos, NREP, JM och franska Bouygues. Spacemaker är finansierat med riskkapital från bland annat Atomico och Northzone.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler.

I Sverige har företaget cirka 11 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2014 till drygt 30 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2014 cirka 1 700 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig privat samverkan.

Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och affärshus.

Vi utvecklar arbetsmilj...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det har blivit en generell prispress på marknaden"

Bolag Adapteo bygger, hyr ut och säljer anpassningsbara byggnader för skola, förskola, kontor, vård och hälsa. Företagets vd Philip Isell Lind af Hageby beskriver för Fastighetssverige hur de hanterar problemen kopplade till corona, konkurrensläget på marknaden och hur de arbetar med kostnadsanpassningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY