Image

Skygglapparna av på Hästen 21

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit Pembrokes detaljplan för Hästen 21. Planen innefattar totalt 40 000 kvadratmeter av kontor, bostäder och handel i centrala Stockholm.
Publicerad den 7 December 2018

Ombyggnationen av Hästen 21 är en central del av "Project Access", med sin placering i korsningen mellan Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.
Här vill Pembroke skapa en framtidssäkrad byggnad innefattande 2 000 arbetsplatser, 27 bostäder och upp till 20 butiker.
"Project Access" är samlingsnamnet för Pembrokes vision om att skapa ett nytt kvarter i centrala Stockholm med en blandning av kontor, bostäder och handel. Kvarteret består av Mästerhuset (ett kontorskomplex om 30 700 kvadratmeter uthyrningsbar yta, utvecklat av Pembroke 2015), PK-huset (kontor och handel om 35 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i direkt anslutning till NK), och Smålandstorget (ett nytt offentligt torg). Genom att sammankoppla Hästen 21, PK-huset och Mästerhuset vill Pembroke skapa nya gångstråk genom kvarteret och bidra till ett säkrare och mer livfullt gaturum dygnet runt.
Pembrokes plan är i linje med Stockholms stads visioner för 2030 och 2040 avseende stadens utveckling, som syftar till att främja en säker, klimatsmart och hållbar stadskärna.Ett nära samarbete mellan Pembroke och Stockholms stad har efter fyra års tid resulterat i en slutgiltig detaljplan för Hästen 21, som Stadsbyggnadsnämnden antog den 22 november.
– Vi är stolta och glada över stadens antagande av detaljplanen för Hästen 21. Det är en viktig milstolpe för projektet, som syftar till att ge nytt liv till hela kvarteret. Stockholms stad och Pembroke står gemensamt bakom utvecklingen som vi är övertygade kommer att medföra stora förbättringar för citykärnan i stort men framförallt för korsningen mellan Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan. Efter Stadsbyggnadsnämndens antagande väntar vi nu på att detaljplanen ska vinna laga kraft, vilket är en process som överses av Stockholms stad. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Stockholms stad angående planerna för Hästen 21, säger Akira Shimizu, Vice President, Head of Nordics på Pembroke.

Under de senaste fyra åren har Pembroke haft ett nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret som även involverat vägledning från Stadsarkitekten. Samarbetet har bidragit till att uttrycket och designen för den nya detaljplanen är i enlighet med Stockholms stads mål och vision. Design och materialval överensstämmer med Stockholms historiska stadsbild och smälter väl in bland gamla och nya byggnader i närområdet.

Hållbarhet kommer stå i fokus för nya Hästen 21 byggnaden, där målsättningen är att uppnå en LEED-platinum certifiering (Leadership in Energy and Environmental Design). Energiförbrukningen kommer vara mindre än en tredjedel i förhållande till den nuvarande byggnaden och skapar därmed positiva miljöeffekter från dag ett.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige