Image
Scandic hotell i nya Kiruna
Scandic hotell i nya Kiruna Bild: Skanska

Skanskas hotellbygge i Kiruna hållbarare än förväntat

Energi/miljö Nu är det klart med hållbarhetsklassificeringen av Skanskas hotellbygge i Kiruna. Glädjande nog visar det sig att hotellet är mer hållbart än förväntat och når nivån LEED Gold istället för silver. Anledningarna är huvudsakligen en väldigt god dokumentation samt extra poäng för lokaliseringen.
Publicerad den 20 September 2022

– Vi är jätteglada över att vi lyckas nå ett så bra resultat eftersom vi har haft hållbarhet som ledstjärna genom hela byggprocessen. Vissa delar i poängsättningen är svåra att förutse. Att vi når högre poäng för lokaliseringen bygger mycket på att staden har utvecklats mycket under tiden och att hotellet nu ligger mitt i ett centrum med närhet till allt. Riktigt kul att vara med i utvecklingen av nya Kiruna, säger Katja Uusitalo Strömberg, projektchef, Skanska Sverige.

Hotellet, som ligger vid torget i nya centrum, ramar, tillsammans med bland annat ett nytt kulturhus, in nya stadshuset som ersätter det gamla stadshuset vilket historiskt har varit Kirunas viktigaste byggnad.

Det nya hotellet omfattar totalt 14 000 kvadratmeter fördelat på 13 våningar. Det har 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym och relaxavdelning samt en skybar.

Hotellet ägs av LKAB och hotelloperatören Scandic Hotels ansvarar för driften av det.

Faktaruta
LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är ett internationellt miljöcertifieringssystem för byggnader och ägs av US Green Building Council. Sweden Green Building Council är ansvariga för systemet nationellt i Sverige.

LEED är uppbyggt som ett poängsystem med obligatoriska grundkrav, samt en rad valbara poäng för att nå önskad certifieringsnivå – Certifierad, Silver, Guld och Platina. Områden som ingår i certifieringssystemet är bland annat tomtens egenskaper, närservice och transporter, vatten, energi, material och emissioner, inomhusmiljö etc.

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige