Image

Sista etappen av Sky View påbörjad

STOCKHOLM På torsdagen inleddes sista etappen av bygget av den nya turistattraktionen på Globen. Den 5 februari 2010 har Sky View premiär.
Publicerad den 6 November 2009

Sky Wiev är två gondoler som går på räls längs fasaden på utsidan av Globen upp till toppen.

Bygget har varit både utmanande och komplext, arbetet sker på hög höjd och måste samordnas med pågående evenemang. Inget byggföretag ville först anta utmaningen. Sveriges främsta klättrare och liftbyggare från Jämtland fick kallas in. I dag genomförs hela 60 lyft med helikopter för att få den sista rälsen på plats på taket av Ericsson Globe.

- Det här är ett avgörande moment i byggprocessen som har krävt oerhört mycket förberedelser. Just nu finns våra jämtländska klättrare på plats uppe på taket av Ericsson Globe, för att ta emot den tunga lasten, säger Mats Grönlund vd på SGA Fastigheter och en av personerna bakom idén till attraktionen.

Efter montering av mer än 100 ton stål och 100 m räls är det i februari 2010 möjligt att bestiga Sveriges landmärke och världens största sfäriska byggnad. Sky View kommer att bli en av Sveriges viktigaste symboler utomlands, motsvarande London Eye eller Operahuset i Sydney. Ett måste vid varje turistbesök i Stockholm och en ny unik arena för företagsevenemang och events.

- Med Sky View tar vi ett jättekliv mot att bli nästa generations arenaområde. Tillsammans med slakthusområdet och allt som händer där, går vi mot att bli en mer levande och spännande destination för våra besökare även när det inte är evenemang, säger Ninna Engberg, vd på Stockholm Globe Arenas.


FAKTA / SKY VIEW
Två gondoler går på räls längs fasaden på utsidan av Ericsson Globe. Gondolerna är gjorda i glas och varje gondol transporterar max 16 personer åt gången. På toppen av Ericsson Globe, stannar de till en stund innan de vänder och tar samma väg tillbaka. Restiden är ca 16 minuter per tur.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige