Image

Sepref: Positivt kortsiktigt, mer dämpat nästa år

Sverige Utsikterna för kontorsmarknaden fortsätter att förbättras under fjärde kvartalet enligt senaste konsensusprognosen från Sepref – the Swedish Property Research Forum.
Publicerad den 9 November 2012

I Stockholm är konsensusprognosen för prime office rent Q4 2012 är 4 700 kronor per kvadratmeter och år. För Q3 var prognosen 4 650 kronor per kvadratmeter och år.

I Göteborg är hyresprognosen för årsskiftet 2 500 kronor per kvadratmeter och år, vilket är oförändrat jämfört med prognosen för tredje kvartalet. I Malmö räknar man med att hyrorna stiger till 2 400 kronor per kvadratmeter och år i slutet av Q4, jämfört med 2 300 kronor, som var prognosen för Q3.

På ett års sikt bedömer det stora flertalet av deltagarna i undersökningen att kontorshyrorna förblir oförändrade. Störst andel som förväntar sig sjunkande hyror finns i Stockholm där hälften av de svarande bedömer att hyrorna kommer att sjunka nästa år.

Den andra hälften tror att Stockholmshyrorna förblir oförändrade. I Malmö bedömer 80 procent av de svarande att hyrorna förblir oförändrade 2013 medan 20 procent tror att de kommer att sjunka. I Göteborg räknar 11 procent av de svarande med att hyrorna stiger på ett års sikt och en lika stor andel förväntar sig sjunkande hyror.

Avkastningskraven för kontor, prime office yield, bedöms sjunka något i Stockholm och Göteborg under Q4, men förbli oförändrade i Malmö. Konsensusprognosen för Q4 2012 ligger på 4,60 procent i Stockholm, 5,05 procent i Göteborg och 5,50 procent i Malmö. Inte någon av de svarande prognostiserar sjunkande avkastningskrav på kontor på ett års sikt. Istället räknar majoriteten med oförändrade avkastningskrav under 2013.

Det finns även en grupp som räknar med stigande avkastningskrav. I Göteborg uppgår denna andel till 38 procent av de svarande. I Stockholm räknar 18 procent av de svarande med stigande avkastningskrav och i Malmö är andelen 22 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige