Image
Bild: Creative Commons / Erika Johansson

Savills: Ingen avmattning i sikte på den svenska transaktionsmarknaden

Transaktioner Under årets andra kvartal omsattes fastigheter till ett värde om närmare 50 miljarder kronor, vilket är en av de starkaste Q2-nivåerna som noterats, enligt Savills.
Publicerad den 4 Juli 2019
Niklas Zuckerman. Bild: Cushman & Wakefield
Niklas Zuckerman. Peter Wiman, analyschef på Savills. Bild: Savills
Peter Wiman, analyschef på Savills.

Efter två starka kvartal så uppgår transaktionsvolymen för det första halvåret till 94 miljarder, en ökning med 34 procent jämfört med första halvåret föregående år. De senaste tolv månaderna summerar till hela 184 miljarder, vilket är en stark indikator på det stora intresset för fastighetsinvesteringar.

Mer än tjugo av halvårets affärer har haft ett underliggande värde som överstiger en miljard, vilket har lett till att den genomsnittliga affärsvolymen uppgår till hela 354 miljoner jämfört med 260 miljoner i genomsnitt under helåret 2018. Totalt genomfördes lite drygt 260 transaktioner under det första halvåret, vilket var en nedgång med strax under tjugo procent jämfört med motsvarande period året innan.

De svenska och nordiska investerarna har fortsatt att nettosälja och 2019 är det tredje året i rad som de nettominskar och har under 2019 nettosålt för 23 miljarder. De utländska köparna förvärvade för lite drygt 30 miljarder under halvåret, vilket kan jämföras med 43 miljarder för helåret 2018.

– De utländska investerarna är fortsatt mycket aktiva på den svenska marknaden och är numera aktiva inom samtliga delsegment på marknaden och letar aktivt efter nya investeringsmöjligheter, säger Niklas Zuckerman, Transaktionschef på Savills.

Omsättningen var hög inom de flesta delsegment och kontor och bostäder var de dominerande segmenten under det första halvåret och svarade för en fjärdedel var av transaktionsvolymen. Inom bostadssegmentet avsåg mer än 40 procent av transaktionsvolymen projekt under uppförande, så kallade forward-affärer, vilket innebär att 2019 kommer bli ett nytt rekordår för försäljning av projektfastigheter.

– Bostadsprojekt och logistik kommer att notera nya rekordnivåer under året. Det enda segment där omsättningen var mer blygsam var avseende handelsfastigheter, vilket är en sannolik effekt av strukturomvandlingen inom detaljhandeln där allt mer av inköpen sker över nätet, kommenterar Peter Wiman, Analyschef på Savills.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige