Image

Sagax höjer sin vinstprognos

Bolag Sagax höjer sin prognos för förvaltningsresultatet för året från 360 miljoner kronor om året till 375 miljoner kronor.
Publicerad den 24 Augusti 2011
David Mindus. Bild: Sagax. Bild: Sagax
David Mindus. Bild: Sagax.

Resultatet efter skatt för årets andra kvartal landade på 39,3 miljoner kronor (54,0), motsvarande 1,54 kronor per aktie (2,78).

Hyresintäkterna uppgick till 188 miljoner kronor (157).

De orealiserade värdeförändringar uppgick till 38,2 miljoner kronor (13,7) medan orealiserade värdeförändringar i finansiella instrument påverkade resultatet med -51,5 miljoner kronor (-37,5).

Fastigheternas marknadsvärde uppgick vid halvårsskiftet till 8 896 (6 930) miljoner kronor. Direktavkastningen,efter kostnader för fastighetsadministration, uppgick till 7,6 procent (8,4) under perioden. Den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen var 8,2 (8,9) år.

För halvåret uppgick förvaltningsresultatet och det operativa kassaflödet till 173,7 respektive 165,0 miljoner kronor. Det motsvarar en ökning med 22 % respektive 27 % i förhållande till samma period föregående år justerat för engångsposter.

- Resultatökningen är en konsekvens av att Sagax genomfört flera investeringar under det senaste året. Jag är nöjd med förvaltningsresultatet och bedömer att den operativa verksamheten kommer att fortsätta att utvecklas positivt under återstoden av 2011, skriver vd David Mindus i vd-ordet.

- Trots att Sagax har en stark operationell ställning med endast 6 procents vakans och 8 års genomsnittlig återstående löptid på hyresavtalen finns det anledning att vara särskilt observant på hur hyres- och transaktionsmarknaderna utvecklas under den närmaste framtiden. Även om sommarens turbulenta situation på de finansiella marknaderna inte har någon omedelbar effekt på Sagax operationella verksamhet så inverkar osäkerhet generellt sett negativt på till exempel nyuthyrning.

- Vad avser fastighetsvärdenas utveckling är situationen svårbedömd. Å ena sidan leder ökad osäkerhet till ökade riskpremier, men å andra sidan har de långa riskfria räntorna sjunkit kraftigt under inledningen av det tredje kvartalet. Vid oförändrade fastighetsvärden har räntefallet lett till att den riskpremie som den typ av fastigheter som Sagax äger har ökat med hela 20 procent. Hur denna ganska anmärkningsvärda förbättring av lönsamheten för investerarkollektivet kommer att påverka marknaden är osäkert. Ur vårt perspektiv kommer vi dock att låta Sagax försöka dra nytta av den ökade lönsamheten genom att försöka hitta nya investeringar med låg risk som vi kan finansiera till de nya låga basräntorna.

- Sagax genomsnittliga räntebindning uppgick till 4,6 år och en ökning av marknadsräntan med 1 procentenhet skulle medföra en försämring av förvaltningsresultatet om –20,5 miljoner kronor på årsbasis vilket kan ställas i relation till vår prognos om 375 miljoner
kronor i förvaltningsresultat för 2011.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige