Image

Så här blir nya Backaplan

STADSUTVECKLING Efter att göteborgarna sagt sitt har planförslaget över Backaplan uppdaterats. Byggnadsnämnden har gett Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ställa ut det nya förslaget på flera platser i Göteborg. Därmed har ännu ett steg mot omvandlingen av Backaplan tagits, som ska få Göteborgs stadskärna att växa över älven.
Publicerad den 18 Februari 2009

Enligt visionen ska Backaplan gå från att vara ett välbesökt men ganska slitet handelsområde till en tät blandstad för både bostäder, handel och en mängd olika verksamheter. Tanken är att det ska bli en självklar och livfull mötesplats för människor i alla åldrar med en spännande mix av boende, handel, kultur och rekreation.

Under våren 2008 var den fördjupade översiktsplanen ute på samråd och berörda instanser, fastighetsägare och allmänheten uppmanades att lämna synpunkter. Åsikterna har beaktats av Stadsbyggnadskontoret och ligger till grund för det reviderade planförslag som nu tagits fram.

- Vi har fått in många synpunkter från allmänheten, vilket visar att förnyelsen av Backaplan är något som engagerar inte bara de boende i området utan människor över hela Göteborg. Reaktionerna har övervägande varit positiva till förslaget som helhet och flera har utropat \″Bygg mer och bygg högre!\″, säger Anders Svensson, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

De viktigaste frågorna som framkommit under samrådet rör trafikstrukturen med hänsyn till tillgänglighet, miljö, översvämningsproblematik och tillgång på gröna ytor i området. Exempel på förändringar och förtydliganden som gjorts i det reviderade planförslaget:

• En möjlig vision om överbyggnad av Lundbyleden och Hamnbanan i Swedenborgsgatans förlängning redovisas.
• Lokaliseringen av den kommunala servicen har studerats ytterligare och förtydligats.
• En redovisning av befintliga och blivande trafikmängder har införts.
• För kollektivtrafik till Backa är stombussar inom en överskådlig framtid ett realistiskt alternativ. Deltavägen föreslås ändå dimensioneras för spårvagn.
• Den centrala parkytan vid Deltavägen har studerats ytterligare och beskrivs nu som en aktivitetsyta i staden snarare än som en lugn oas. Här kan exempelvis plats för utomhusidrott som basket och skateboard ordnas.
• En redovisning av promenadens utformning och innehåll på kort och lång sikt har införts.
• Utformningen av parkmiljöer i området redovisas tydligare.
I samband med Byggnadsnämndens beslut om utställning påbörjar

Stadsbyggnadskontoret detaljplanen för de nordöstra delarna av Backaplan, där volymhandel och bostäder planeras att byggas. Detaljplanen för Kvillebäcken är klar sedan tidigare.

Utställningen kommer inom kort att visas på Stadsbyggnadskontoret, i Älvrummet vid Lilla Bommen och i Lundbys stadsdelsbibliotek samt på en plats vid Backaplan. Det reviderade planförslaget har tagits fram av Stadsbyggnadskontoret på uppdrag av Byggnadsnämnden. Planarbetet sker i samarbete med Älvstranden Utveckling AB och KF Fastigheter, den enskilt största fastighetsägaren på Backaplan.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige