Image
Anette Frumerie, vd för Rikshem.
Anette Frumerie, vd för Rikshem. Bild: Rikshem

Rikshem minskade förvaltningsresultatet under andra kvartalet

Bolag Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, redovisar ett lägre förvaltningsresultat under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Samtidigt ökade bolaget sina hyresintäkter med 3,2 procent under perioden och håller fortsatt hög investeringstakt i fastigheter motsvarande 1 249 miljoner kronor (774).
Publicerad den 26 Augusti 2022

Hyresintäkterna uppgick till 801 miljoner kronor (762), en ökning med 5,1 procent mot föregående år.

Driftnettot uppgick till 482 miljoner kronor (467), en ökning med 3,2 procent mot föregående år.

Förvaltningsresultatet uppgick till 460 miljoner kronor (521), en minskning med 11,7 procent mot föregående år.

Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till 52 miljoner kronor (1 935). Totala värdeförändringar i derivat uppgick till 335 miljoner kronor (-162).

Resultatet före skatt var 946 miljoner kronor (2 514). Resultatet efter skatt blev 756 miljoner kronor (2 050).

Anette Frumerie, vd på Rikshem:
– Jag kan konstatera att vi står stadigt trots att det blåser i vår omvärld. Vi har en bra likviditet, goda bankförbindelser och en bra rating. I början av sommaren fastställde Moody´s det långfristiga kreditbetyget A3 med stabila utsikter. Rikshem har en stabil fastighetsportfölj med trygga kassaflöden från bostäder och en stor del offentliga hyresgäster samt starka ägare. Jag känner mig trygg inför framtiden och att leda ett långsiktigt företag med ögonen öppna för att en förändrad omvärld också kan komma att innebära nya möjligheter för bolaget.

Hon säger också att man dock får räkna med att de närmaste åren kan komma att vara mer turbulenta än man varit vana vid, bland annat utifrån invasionen av Ukraina och inflationssituationen.
– Sverige står också inför ett val i höst vilket kan ge nya förutsättningar för branschen, där till exempel diskussionen om vinster i välfärden kan komma att påverka marknaden för samhällsfastigheter. Med långsiktigt perspektiv balanserar vi risker och möjligheter. Fastigheter i stabila segment kombinerat med långsiktiga ägare gör att vi har bra förutsättningar även i en förändrad marknad.

Rikshem kommer att hålla en fortsatt hög byggtakt. Bolaget påverkas dock av byggkostnadsinflation vilket är en utmaning. Därutöver påverkas bolaget av långa leveranstider för material.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige