Image

Riksbanken varnar för större prisfall

RAPPORTER Riksbanken varnar för "betydande priskorrigeringar" på kommersiella fastigheter. Detta i sin stabilitetsrapport, som presenterats i dag.
Publicerad den 3 Juni 2008

Prisökningstakten på fastigheter är hög i storstadsområdena. I Malmö har priserna gått upp elva procent under årets första kvartal, samtidigt som hyrorna bara har stigit med sju procent.

Riksbanken varnar nu för att det kan vara för stort gap mellan prisökningarna och hyreshöjningarna, samtidigt som konjunkturläget är osäkert – det kan bli svårare att höja hyrorna om konjunkturen fortsätter att sakta ner.

Samtidigt är riskpremierna låga, trots minskade vakanser och ökade hyror under 2007.

"Trots att hyrorna nu ökar snabbare har de inte motsvarat prisökningarna i samma utsträckning som i slutet på 1990-talet", skriver Riksbanken.

Vice Riksbankschefen Lars Nyberg noterade vid en pressträff att avkastningskravet på kontorsfastigheter i Stockholm nu är det samma som för en femårig statsobligation, och medan den femåriga statsobligationen i princip är riskfri finns det risker förknippade med investeringar i kommersiella fastigheter.
- I det konjunkturläge vi ser idag är det mindre sannolikt att hyrorna stiger eller att priserna fortsätter upp, sade Lars Nyberg, enligt Affärsvärlden.

"Risken är att konjunkturen viker snabbare än förväntat och att de förväntningar som investerarna har inte infrias. Det kan, i kombination med stigande riskpremier, leda till betydande priskorrigeringar på fastigheter. I en sådan situation kan även likviditeten på marknaden snabbt minska, vilket kan ge en ytterligare nedåtpress på priserna\″, skriver Riksbanken.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige