Image
Pengar och fastighet
Pengar och fastighet Bild: iStock

Rekordlåg köpkraft på bostadsmarknaden visar Swedbank Boindex

Bostäder Stigande bolåneräntor i kombination med högre bostadspriser har sänkt Swedbank Boindex till ny rekordlåg nivå. Störst är fallet för bostadsrätter. Många bostadsrättsföreningar väntas dessutom behöva höja månadsavgiften i år, enligt en kompletterande fördjupningsrapport från Swedbank och sparbankerna.
Publicerad den 8 Juni 2023

Swedbank Boindex har fallit ytterligare till en ny lägstanivå. För första kvartalet 2023 ligger Swedbanks sammanvägda Boindex på 95, jämfört med 97 föregående kvartal. Boindex för småhus sjönk till 94 (mot tidigare 95) medan index för bostadsrätter sjönk till 96 (från 102 tidigare kvartal). Förklaringen är högre bostadspriser och stigande bolåneräntor.

– Hushållen pressas allt mer av stigande boendeutgifter. Sannolikheten att fler hushåll kan få problem med att betala för sitt boende har ökat, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Lägre el- och uppvärmningskostnader har inte kompenserat för högre bolåneräntor och stigande bostadspriser.

– Boindex har fallit mest för bostadsrätter. Ökade räntekostnader och högre månadsavgifter gräver allt djupare hål i bostadsrättshavarnas plånböcker, säger Arturo Arques.

Den som köper en bostadsrätt idag behöver i genomsnitt lägga 32 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter. I Stockholm och Göteborg behöver ensamstående som köper en bostadsrätt idag i genomsnitt lägga 71 respektive 59 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter.

Trots att många bostadsrättsföreningar fick stora kostnadsökningar 2022 valde många föreningar att inte höja månadsavgiften. En fortsatt hög inflation och stigande bolåneräntor kommer tvinga många föreningar att höja månadsavgiften i år.

– Eftersom de flesta föreningar inte har några andra intäkter än årsavgifterna från medlemmarna så innebär det att många föreningar kommer behöva höja avgiften. Om och hur mycket beror bland annat på föreningens behov av reparationer, storleken på lånen och hur mycket sparande föreningen har, säger Arturo Arques.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige