Image
Bild: Istock/SBB

Regeringen letar köpare av samhällsfastigheter

Ekonomi/Finansiering Sveriges finansdepartement har i dagarna ringt runt till stora investerare och förhört sig om intresset för att köpa samhällsfastigheter. Det uppger källor för Dagens industri, vilket nyhetsbyrån Finwire återger. Detta samtidigt som SBB, storägare av samhällsfastigheter, befinner sig i kris.
Publicerad den 31 Maj 2023

SBB inledde veckan med att utvidga sin översyn av strategiska alternativ, vilket sades inkludera en försäljning av hela bolaget alternativt något av bolagens affärssegment, där SBB:s samhällsfastigheter ingår.

Enligt Dagens industri fick stora svenska institutionella investerare i helgen samtal från Regeringskansliet, där finansdepartementet ställde frågor om deras syn på fastighetsmarknaden.

"Enligt Di:s uppgifter förhörde sig departementet bland annat om intresset för att köpa så kallade samhällsfastigheter, det vill säga fastigheter som används av, och är anpassade för, skattefinansierad verksamhet", skriver Di.

SBB ska inte ha nämnts vid namn i samtalen heter det dock, men ingen annan stor svensk ägare av samhällsfastigheter befinner sig under motsvarande press att sälja tillgångar, noterar tidningen.

"Vi har haft en dialog med olika institutionella ägare för att bilda oss en uppfattning om hur marknaden ser på situationen, och den har vi haft i närtid", säger Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), till Di.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dicksonska palatsets nyrenoverade fasad kan prisas

Bygg/Arkitektur Göteborgska Dicksonska Palatset, som snart öppnas upp för allmänheten, är en av finalisterna i tävlingen Årets Fasad. Bakom priset, som är är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad, står branschföreningen Mur & Putsföretagen. Ulf Bengtsson, projektledare på Higab, berättar om det varsamma arbetet med att restaurera Göteborgs mest kända doldis. – Med ett såpass gammalt hus kommer många överraskningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige