Image
Preservia Hyresfastigheter, med Topias Riuttamäki som vd och David Dahlgren som ordförande, har ekonomiska problem.
Preservia Hyresfastigheter, med Topias Riuttamäki som vd och David Dahlgren som ordförande, har ekonomiska problem. Bild: Preservia

Preservia: Egna kapitalet förbrukat

Bolag Styrelsen i Preservia Hyresfastigheter AB har identifierat ett nedskrivningsbehov inom koncernen, vilket får till följd att det egna kapitalet är förbrukat. Bolaget kallar till en första kontrollstämma. Styrelsen konstaterar vidare att det finns en rad åtgärder för att återställa det egna kapitalet.
Publicerad den 22 Januari 2019

Bolagets styrelse har upprättat en kontrollbalansräkning som utvisar att bolagets egna kapital understiger bolagets registrerade aktiekapital med mer än 50 procent. Kontrollbalansräkningen har granskats av bolagets revisor. Mot bakgrund av det finansieringsförslag som tagits fram och som kommer att medföra att det egna kapitalet återigen blir intakt, föreslår styrelsen att den extra bolagsstämman beslutar om fortsatt drift.

Preservia skriver att nedskrivningsbehovet uppstår i samband med att bolaget går från att vara ett fastighetsförvaltande bolag till ett fastighetsutvecklande bolag, vilket leder till bokföringstekniska förändringar i värderingen av bolagets tillgångar. Vidare uppstår nedskrivningsbehov i samband med att koncerninterna förhållanden regleras för att möta beslutet om att Preservia Fastigheter AB skall minska sitt ägande i Preservia Hyresfastigheter till 25 procent.

En stundande kvittningsemissionen, som beslutades vid sommarens fordringshavarmöte, men som ännu inte är genomförd, beräknas förstärka koncernens fria egna kapital med cirka 70 miljoner kronor.

Nedskrivningen är primärt en redovisningsmässig konsekvens som inte har någon kassaflödes- eller likviditetspåverkan. Likviditeten i Preservia Hyresfastigheter AB är god och uppgår per idag till cirka 20 miljoner kronor, skriver bolaget.

Styrelsen bedömer att den sekvens av åtgärder, pågående fastighetsprojekt och beslut som föreligger kommer att återställa det egna kapitalet på ett tillfredsställande sätt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige