Image
Carl janglin, ny vd för Oscar Properties.
Carl janglin, ny vd för Oscar Properties. Bild: Oscar Properties. Montage: Fastighetssverige

Oscar Properties likviditet är mycket ansträngd

Ekonomi/Finansiering Oscar Properties redovisar negativt förvaltningsresultatet - nettoresultatet tyngs av värdenedgång.
Publicerad den 27 Oktober 2023

Bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisar ett lägre förvaltningsresultat under tredje kvartalet, jämfört med samma period året innan.

"Mitt uppdrag som nytillträdd vd för Oscar Properties är att hitta en hållbar lösning på bolagets problem. Bolaget befinner sig i en utmanande situation, med hög belåning och en illikvid transaktionsmarknad, som gjort det svårt att avyttra fastigheter till rimliga priser", uppger vd Carl Janglin.

Oscar Properties har en dialog med sina långivare och tittar på en renodling av beståndet.

"Vi har under kvartalet gjort en översyn av bolagets tillgångar och funnit det nödvändigt att skriva ner vår fastighetsportfölj med 14 procent som ett resultat av den svaga fastighetsmarknaden. Fastigheterna är spridda på många orter och vi ser möjligheter att renodla fastighetsbeståndet
med tyngdpunkt mot Stockholmregionen och Skåne. Avyttringar på mindre orter kan därför bli aktuella framöver förutsatt att rimliga priser kan uppnås. Att minska bolagets belåning är också en fortsatt prioritet i dagens ränteläge", uppger han.

Oscar Properties har också höga vakanser i portföljen inom vissa segment, vilket hänger samman med svag marknad men även med bristande likviditet. Företaget har dragit ned på personalstyrkan rejält.
"Bolagets likviditet är mycket ansträngd. Situationen kräver en snabb och omfattande omstrukturering", avslutar Janglin sitt vd-ord.

Kvartalet i siffror:
Hyresintäkterna uppgick till 316,8 miljoner kronor (326,9), en minskning med 3,1 procent mot föregående år.
Driftnettot uppgick till 207,7 miljoner kronor (203,8), en ökning med 1,9 procent mot föregående år.
Förvaltningsresultatet uppgick till -157,6 miljoner kronor (-68,8).
Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till -905,9 miljoner kronor (-0,9).
Resultatet efter skatt blev -1 445 miljoner kronor (-50,5). Resultat per aktie hamnade på -10,06 kronor (-0,36).
Substansvärde per aktie låg på 5,57 kronor (16,38).

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige