Image

Nytt bostadshus i Stockholm laddar elbilar

BOSTÄDER Nu har Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal (M) invigt ett nytt bostadshus på Kungsholmen som har utrustats med framtidens energilösningar. Solpaneler på taket bidrar till de boendes energiförsörjning samt laddar husets gemensamma elbil i garaget. Projektet är ett samarbete mellan Skanska och Fortum och det första i sitt slag.
Publicerad den 24 November 2009

Under hösten har ett av Skanskas flerfamiljshus på Lindhagensterrassen på Kungsholmen utrustats med smarta energilösningar för lokal produktion av förnyelsebar el. Installationerna är nu klara och de boende har flyttat in.

På bostadshusets tak finns solpaneler som förser husets gemensamma utrymmen, såsom trappuppgång och tvättstuga, med el. Elen används också till att ladda fastighetens gemensamma elbil via ett tiotal laddstationer i husets garage och på husets framsida. På en display i husets entré och via ett webbgränssnitt visas solinstrålning och effekt från solpanelerna, hur mycket el fastigheten använder, väder, klockslag, busstrafik, meddelanden med mera.

Fortums och Skanskas satsning visar en lösning på hur småskalig energiproduktion samt elbilar kan integreras med bostäder och bidra till ett miljövänligt boende.

- Det här är ett mycket spännande samarbetsprojekt för oss. Vi får möjlighet att testa flera av de lösningar som vi tror kommer att bli alltmer vanliga framöver, både gällande närproducerad el och elbilar, och som kommer att vara avgörande för utformningen av hållbara städer, säger Marie Fossum, affärsutvecklingschef på Fortum.

- På Skanska genomför vi stora satsningar för att kunna bygga energieffektiva bostäder och minska påverkan på miljön. Nu får vi möjlighet att visa klimatsmarta energilösningar mitt i centrala Stockholm. Med ny teknik och småskalig produktion öppnar sig nya möjligheter för oss att kunna bygga grönt och vara med och bidra till ett hållbart samhälle, säger Peter Svensson, chef för projektutveckling och byggande av nya bostäder på Skanska Nya Hem.

Det aktuella projektet genomförs i bostadsrättsföreningen Lindhagensterassen 3, som består av tre 16-våningshus med totalt 253 lägenheter. Solpanelerna på taket omfattar 40 kvadratmeter och kommer att producera cirka 3 500 kilowattimar per år. Installationerna genomförs i ett av husen, men samtliga boende kommer att ha tillgång till elbil och laddstationer via en gemensam elbilspool.

Projektet är en del av ett större samarbete mellan Fortum och Skanska, \″Suistainable Urban Living\″, som syftar till att utveckla ett integrerat koncept för byggnader i stadsmiljö med nollkonsumtion eller endast låg nettoanvändning av energi.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige