Image

Ny entré till stadskärnan och fler bostäder i södra Lund

Bygg/Arkitektur Nästan 600 nya bostäder i innerstadsmiljö kan bli resultat om planprogrammet för Söderport i södra Lund realiseras. Byggnadsnämnden har beslutat att skicka ut det vägledande dokumentet på samråd.
Publicerad den 16 Mars 2018
Ny entré till stadskärnan och fler bostäder i södra Lund. Bild: Benjamin Walfridzon, Lunds kommun
Ny entré till stadskärnan och fler bostäder i södra Lund.

Det är ett stort tillskott av bostäder när Söderport; området vid Södra vägen, Södra Esplanaden och kring Karhögstorg ska omvandlas. Ungefär 600 nya bostäder, flera med verksamhet i bottenvåningen, ett nytt parkeringshus och även en förskola finns det möjlighet till enligt det planprogram som byggnadsnämnden skickar vidare på samråd.

­– Planprogrammet för Söderport innebär att vi nu lägger sista pusselbiten för stadsförnyelsen efter Södra vägen och att Lunds centrum får en ny entré från söder. Det nya busstorget vid Söderport förbättrar kollektivtrafiken till Stadsparken och Högevallsbadet för alla Lundabor, det är något jag är extra stolt över i förslaget, säger från Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

En bärande tanke i planprogrammet är att området ska växa ihop mer med innerstaden. I dag finns det en hel det praktiska barriärer inom området men framför allt mot de omkringliggande stadsdelarna. Genom att ändra karaktär på de kvarter som fortfarande har industriprägel, skapa en kollektivtrafiknod och även förändra Södra vägen och Karhögstorg blir hela området mer innerstadslikt. Fler bostäder tryggar servicen för de som redan bor i området.

Samtidigt har det varit viktigt att bevara och förstärka de gröna och rekreativa värden som finns i området. Hardebergaspåret kommer att förbli en viktig komponent i området, som binder ihop Stadsparken och Mejeriet med Stenkrossen. Den norra delen av området kommer också få förbli en grön del med lägre hus än de som vänder sig mot Södra Vägen.

Byggaktörerna Veidekke Bostad, Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF), Riksbyggen och Midroc var först in med sina planansökningar för området, lite senare kom även Norama in med en ansökan. Att man samtidigt såg en utvecklingsmöjlighet i området gav stadsbyggnadskontoret en möjlighet att ta ett brett grepp om området och idag har man en gemensam bild om hur området kan utvecklas.

– Vi ser alla en stor potential i området och tror att det är ett läge som lundaborna kommer uppleva som attraktivt. Vi har för avsikt att bygga bostäder med en hög boendekvalitet och varierad utformning. Det är glädjande att få vara med och bygga nya bostäder i Lund, säger byggaktörerna Midroc, Veidekke, Norama, Riksbyggen och LKF i ett gemensamt uttalande.

Planprogrammet som nu skickas ut på samråd är vägledande, men inte bindande, för de detaljplaner som längre fram kommer att tas fram för området. Samrådet kommer att pågå under våren och i augusti förväntas byggnadsnämnden besluta om planprogrammet.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige