Image
Niclas Bergman.
Niclas Bergman. Bild: Nivika

Nivika köper Jönköpingsbolag

Bolag Nivika har tecknat avtal om förvärv av Husgruppen Modulsystem Jönköping AB, som på ett industriellt vis tillverkar byggnadskomponenter i trä bestående av allt från mindre utfackningsväggar till kompletta lägenheter. Husgruppen, med 25 medarbetare, har sin produktion på Torsvik strax utanför Jönköping och omsätter på cirka 100 miljoner kronor per år.
Publicerad den 28 Januari 2021

Förvärvet stärker Nivikas expansionsstrategi och säkrar tillgång till byggnadskomponenter och kompetens för att fortsätta utveckla hållbara och kostnadseffektiva koncept. Vi får tillgång till produktion som möjliggör kortare ledtider vid byggnation samt möjlighet att producera bostäder på lager för snabb etablering. Samtidigt får vi en ökad kontroll på värdekedjan, från utveckling och projektering till byggnation, uthyrning och förvaltning.

Förvärvet medför även en kostnadsfördel genom att ha produktionen inom koncernen. Delar av marginalen stannar då inom bolaget vilket ökar projektvinstmöjligheten. Nivika bygger redan idag hyresrätter till lägre kostnad än vad motsvarande nybyggda fastigheter kan köpas för.

Industriellt byggande blir ett eget affärsområde i koncernen med en intern organisation och eget resultatansvar samt kommer självständigt driva och ansvara för utveckling av koncept och nya etableringar.

– Jag är glad över att kunna välkomna Husgruppen till Nivika-koncernen. I Husgruppen finns många kompetenser som kommer vara en stor fördel i kommande projekt såväl som utveckling av nya etableringar. Förvärvet innebär att vi får möjlighet att i större omfattning kontrollera vår geografiska tillväxt och relaterade kostnader, parallellt med att Husgruppen fortsätter att driva utvecklingen av hållbara koncept, säger Niclas Bergman, vd för Nivika Fastigheter AB.

– Jag är väldigt glad över att Nivika vill gå in som ägare till Husgruppen, vi har länge haft ett väldigt nära samarbete och jag ser detta som en fantastisk utvecklingsmöjlighet. Visionen med Husgruppen var från första dag att producera hållbara bostäder för alla och nu får vi möjlighet att fortsätta den resan med ett fastighetsbolag som har visat att man vill satsa på hållbara bostäder i trä, säger Patrik Eklund, som fortsätter som vd för Husgruppen, vilket blir helägt av Nivika.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi ger oss in i logistiksegmentet på allvar"

Bolag Genom affären med Savills IM tar Niam på allvar klivet in på logistikmarknaden. Bolagets fondchef, Henrik Gerdin, berättar för Fastighetssverige vad den förvärvad portföljen betyder för satsningen, vad man letar efter i nya logistikförvärv, vilka marknaderna man tittar på, och hur han ser på logistikmarknaden i Norden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige