Image

Newsec: "Botten är nära"

RAPPORTER Botten går att skönja inte bara på den svenska fastighetsmarknaden, utan på hela den Nordiska marknaden. Priserna har börjat stabilisera sig i Norge och Danmark, även om botten inte ännu är nådd i Sverige, Finland och i Baltikum. Det visar Newsec Property Report, Autumn 2009, vilken ges ut av den nordeuropeiska fastighetsrådgivaren Newsec.
Publicerad den 11 September 2009

Idag finns ett trendbrott där priserna i Oslo och Köpenhamn börjar stabiliseras. En förklaring till stabiliseringen i Norge är den snabbare återhämtningen i ekonomin tack vare landets råvaruberoende ekonomi med stor olje- och gasexport.

Dessutom upplevde man där kreditåtstramningen tidigare än övriga regionen, vilket också innebar en snabbare nedgång i fastighetspriserna. Den låga räntenivån i kombination med en något bättre fungerande kreditmarknad väger nu upp för stigande vakanser och förväntningar om lägre hyresintäkter när hyreskontrakt omförhandlas. I Köpenhamn leder den stabila hyresutvecklingen för fastigheter i bra lägen och med god kvalitet till att priserna inte förväntas sjunka mycket mer.

- Vi ser nu tecken på att botten närmar sig på marknaden då vissa aktörer nu börjar gå in och köpa. Indikationer från fastighetsmarknaderna i London och Paris styrker också detta då utländska investerare har återvänt, transaktionsvolymerna börjat öka och priserna börjar visa tecken på stabilisering, säger Marie Bucht, analyschef på Newsec.

I Sverige och Finland gör de sjunkande hyresnivåerna att priserna fortsätter nedåt trots den låga räntenivån, om än i långsammare takt än tidigare. I Baltikum har priserna sjunkit kraftigt under det senaste året till följd av den omfattande recessionen, risk för devalvering och därmed minskad riskvilja hos investerare. Priserna väntas dock stabilisera sig under kommande år, men detta har snarare att göra med allmänt lägre räntor än en vändning på marknaden.

- Prisnivåerna på fastighetsmarknaden i dagsläget är attraktiva i både Norden och i Baltikum. Gradvisa förbättringar på kreditmarknaden i kombination med de affärsmöjligheter som finns gör att den nedåtgående trenden för transaktionsvolymen snart skulle kunna brytas, särskilt för fastigheter i bra lägen och med god kvalitet. I sådana här marknadslägen är det dessutom ingen investerare som vill vara sist med att komma in på marknaden igen, vilket indikerar det kan det gå fort uppåt när transaktionsmarknaden väl vänder.

Hyresmarknaderna har vikit i samtliga länder i regionen det senaste året men trenden varierar något mellan städerna. Stockholm och Oslo har hittills upplevt de största hyresfallen i centrala lägen, medan mindre centralt belägna lägen har klarat sig bättre. Helsingfors ser fortsatt sjunkande hyror i och med den vikande sysselsättningen medan Köpenhamn har en förhållandevis stabil hyresmarknad där hyrorna endast förväntas minska marginellt under 2009. I Oslo förväntas hyrorna stabiliseras under slutet av 2009 och i Stockholm beräknas det största hyresfallet redan ha skett även om hyrorna förväntas fortsätta sjunka något under 2009-2010.

Transaktionsvolymen på de nordeuropeiska fastighetsmarknaderna under det första halvåret 2009 uppgick till 2,7 miljarder euro, vilket är en rekordlåg nivå och motsvarar en minskning med strax under 80 procent jämfört med samma period 2008. Transaktionsvolymen i Sverige och Danmark minskade mest, med omkring 80 procent, medan volymen i Finland och Norge minskade med 75 respektive 60 procent. Utländska investerare har dessutom sett minskat sin aktivitet i regionen.
Det minskande antalet fastighetsaffärer under första halvåret 2009 beror huvudsakligen på fortsatta svårigheter att få lån till fastighetsinvesteringar i kombination med minskad aktivitet från utländska investerare. Det låga ränteläget och det faktum att bankerna hittills inte har tvingat fram försäljningar så länge låntagarna har kunnat betala sina räntor har dessutom bidragit till att hålla nere likviditeten på fastighetsmarknaden.

- Trots den låga likviditeten på marknaden finns det nu köpare för rätt objekt. Vi har för närvarande omkring 60 intressenter för köp av bostadsfastigheter i svenska regionstäder. Det är en helt ny situation, inte bara för oss utan för marknaden som sådan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige