Image

NCC vill ha fem gånger fler kvinnliga byggchefer

Bolag NCC satsar på en utbildning för att få fem gånger fler kvinnliga chefer att leda NCC:s byggen.
Publicerad den 19 Mars 2015
Svante Hagman. Bild: NCC
Svante Hagman. Christian Rosenhamer. Bild: NCC
Christian Rosenhamer.

– Vi vill ha de bästa platscheferna. Det är affärskritiskt och därför vill vi bredda rekryteringsbasen. På 100 platschefer går det idag bara tre kvinnor. Nu erbjuder vi som första byggbolag våra kvinnliga medarbetare, men även kvinnor i branschen, en riktad utbildning för att sporra fler kvinnor att bli chef över våra byggen, säger NCC Constructions vd Svante Hagman.

Platschefsprogrammet startar i höst och är en del i NCC:s mångfaldsarbete och mål att få fler kvinnor till de av tradition mansdominerade byggarbetsplatserna.

Målet är att varje avdelning på NCC Construction har mellan tre till fem kvinnliga platschefer redan i år. Det är fem gånger fler än idag och innebär att 15 procent av NCC:s platschefer ska vara kvinnor, mot dagens tre procent.

¬– Den här riktade utbildningen är en insats för att fler kvinnor ska välja att bli platschefer, eftersom nästan enbart män sökt utbildningen sedan starten för fem år sedan. Vi hoppas att den på sikt förändrar invanda mönster och attityder så lika många kvinnor och män vill bli platschefer och inget särskilt program behövs, säger NCC:s utbildningschef Christian Rosenhamer.

Innehållet i utbildningen är detsamma som på NCC:s nuvarande platschefsprogram. Men med enbart kvinnliga kollegor ska det bli lättare att bygga ett nätverk för framtiden och diskutera de utmaningar man behöver hantera, både som ledare och ofta som en av få kvinnor på bygget.

NCC jobbar sedan flera år för att öka mångfald och jämställdhet i bolaget. NCC:s kvinnliga nätverk Stella spelar en viktig roll, särskilt ute i landet där kvinnor ofta är ensamma i verksamheten, och har bidragit till flera viktiga förändringar. Det går alltså i åt rätt håll, men mer behöver göras.

– Idag är det fler kvinnliga chefer i fler av NCC:s ledningsgrupper och i styrelsen - omkring 30–40 procent. Å andra sidan är vi inte nöjda med att det totala antalet kvinnliga chefer är få. Därför gör vi ett försök med bland annat ett platschefsprogram riktat mot kvinnor, säger Svante Hagman.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige