Image
NCC bygger nytt tingshus i norska Tönsberg.
NCC bygger nytt tingshus i norska Tönsberg. Bild: NCC

NCC bygger i Norge och Danmark

Bygg/Arkitektur NCC har fått i uppdrag att bygga ett nytt tingshus i norska Tönsberg och en produktionsanläggning i Danmark. Ordervärdet uppgår totalt till 1,07 miljarder svenska kronor.
Publicerad den 10 Oktober 2023

NCC har fått i uppdrag av Statsbygg att bygga ett nytt tingshus i Tönsberg, i sydöstra Norge. Ordervärdet uppgår till cirka 170 miljoner svenska kronor.

Det nya tingshuset blir 4 715 kvadratmeter stort och ska bland annat innehålla 14 rättssalar, möteslokaler, väntrum, och kontorsarbetsplatser för ett 60-tal personer. NCC har tillsammans med Dyrvik arkitekter, Statsbygg och Domstolsadministrationen nyss avslutat en sju veckor lång fas för att optimera och effektivisera projektet inför byggstart.
– Vi har haft ett mycket bra samspel med alla parter under planeringsfasen, vilket skapat goda förutsättningar för en effektiv produktionsfas. NCC lämnade över Drammens tingshus i somras så vi har ett erfaret och kompetent team som nu ska påbörja arbetet i Tönsberg, säger Roger Nygård, chef för NCC Building i Norge.

Byggnaden byggs som ett passivhus med höga miljökrav. Till exempel kommer alla maskiner som används i projektet drivas av el eller med biobränsle, vilket kommer sänka de totala växthusgasutsläppen betydligt jämfört med en traditionell byggprocess. Byggnationen inleds i mars 2024 och projektet planeras vara färdigställt för inflyttning hösten 2025. Ordervärdet om 170 miljoner svenska kronor orderregistreras i det fjärde kvartalet 2023 i affärsområde NCC Building Nordics.

NCC har dessutom fått i uppdrag att bygga en produktionsanläggning i Danmark. Ordervärdet uppgår till cirka 900 miljoner svenska kronor. Produktionsanläggningen omfattar 70 000 kvadratmeter och NCC:s uppdrag består av grundläggningsarbete och uppförande av en skalbyggnad med betongstomme. Uppdragsgivaren kan inte namnges just nu. Grundläggningsarbetet har inletts och uppförandet av byggnaden startar i slutet av 2023. Projektet väntas färdigställt i slutet av 2025.

Grundläggningsuppdraget uppgår till cirka 50 miljoner svenska kronor och orderregistrerades i tredje kvartalet 2023 i affärsområde NCC Infrastructure. Byggnationen uppgår till cirka 840 miljoner svenska kronor och orderregistreras i fjärde kvartalet 2023 i affärsområde NCC Building Nordics.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige