Image
Niam köper av Logistic Contractor.

Niam miljardköper logistik i Norge

Transaktioner Niam fortsätter sin nordiska expansion på logistikmarknaden genom förvärvet av en norsk logistikfastighet på 64 000 kvadratmeter från Logistic Contractor för 1,45 miljarder norska kronor, motsvarande cirka 1,37 miljarder svenska kronor.


Duo ökar tungt i SLP.

Tunga duon ökar rejält i SLP

Bolag Dubbla jättar ökade sina poster i SLP kraftigt under fjärde kvartalet.


Skanska bygger ut i Trondheim.

Skanska renoverar och bygger ut kontorshus i Trondheim

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med DNB Livsforsikring AS genom dotterbolaget Trondheim Torg AS om att renovera och bygga ut deras befintliga kontor i Trondheim, Norge. Kontraktet är värt 673 miljoner norska kronor, cirka 660 miljoner svenska kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det första kvartalet 2024.


Fastighetssverige redovisar de största transaktionerna som gjordes i Finland, Norge och Danmark under 2023.

Grannländernas största transaktioner 2023

Lista Transaktionsmarknaden gick trögt även i Sveriges grannländer under 2023, men det gjordes ändå ett antal miljardaffärer i Norge, Danmark och Finland förra året. Med hjälp av siffror från Colliers presenterar Fastighetssverige de största transaktionerna som gjordes i grannländerna under förra året.


JM köper dubbelt i Norge.

JM gör två nya förvärv i Norge

Transaktioner JM har förvärvat byggrätter för utveckling av cirka 130 bostäder i Brundalen nära Trondheim centrum och byggrätter för utveckling av cirka 75 bostäder centralt i Bergen.


NCC bygger nytt tingshus i norska Tönsberg.

NCC bygger i Norge och Danmark

Bygg/Arkitektur NCC har fått i uppdrag att bygga ett nytt tingshus i norska Tönsberg och en produktionsanläggning i Danmark. Ordervärdet uppgår totalt till 1,07 miljarder svenska kronor.


Jonas Grandér.

Nordika blir storägare i norska KMC Properties

Transaktioner KMC Properties har kommit överens med Nordika om en riktad nyemission, vilket möjliggör ytterligare tillväxt och finansiering av ett förvärv av sju fastigheter. Nordika kommer att investera 275 miljoner norska kronor till ett pris av 5,5 norska per aktie, vilket representerar 12,7 procent av de utestående aktierna i KMC. Efter emissionen kommer Nordika vara den tredje största ägaren av KMC.


SBB säljer för 2,8 miljarder i Norge – till rabatt

Transaktioner SBB har sålt två fastigheter till hyresgästen Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg för sammanlagt 2,8 miljarder norska kronor. Försäljningen sker cirka 10 procent under bokfört värde per Q2 2023.


Transaktionsmarknaden för logistik har precis som marknadens övriga segment haft ett tufft 2023 hittills, men en trend som Colliers noterat är att det byggs mer logistik på spekulation.

Svenska logistiktrenden som tagit sig över sundet

Bolag Logistik har varit det tredje största segmentet i Europa och Norden de senaste tre åren, men transaktionsvolymen för logistik i Norden har rasat hittills under 2023, en minskning med 75 procent jämfört med 2022 enligt de senaste siffrorna från Colliers. Rådgivaren ser dock att en svensk logistiktrend har börjat få fäste även i Danmark.


Skanska bygger Midtbygda vårdhem i Bergen.

Skanska bygger omsorgsboende i Bergen

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Bergens kommun om att bygga Midtbygda vårdhem i Bergen, Norge. Kontraktet är värt 548 miljoner norska kronor, cirka 550 miljoner svenska kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det tredje kvartalet 2023.


Nytt hotell i Tromsö får hållbarhetscertifiering.

Nytt hotell i Tromsö får hållbarhetscertifiering

Bolag Green Key-certifikatet är ett åtagande att följa strikta kriterier, vilket gör det möjligt för företag att säkerställa att de driver hotell på ett hållbart sätt. Det nyöppnade hotellet Moxy Tromsø har nu fått Green Key-certifieringen.


NCC bygger i Bärum.

NCC bygger säkerhetspsykiatri i norska Bärum

Bygg/Arkitektur NCC ska bygga en ny sjukhusbyggnad för psykiatrin i Bärums kommun. Projektet utförs på uppdrag av regionala hälsomyndigheten i sydöstra Norge, Helse Sör-Öst. Ordervärdet uppgår till cirka en miljard svenska kronor.


Per Svensson, vd för Croisette.

Croisette blickar mot Norge efter Knight Franks inträde

Bolag Efter att Croisette i förra månaden lanserade sitt nya partnerskap med den globala fastighetsrådgivaren Knight Frank har man fått ännu en anledning att försöka bredda verksamheten till det enda nordiska landet där Croisette än så länge inte har någon verksamhet – Norge. För Fastighetssverige berättar vd:n Per Svensson mer om den norska ambitionen, vilken verksamhet man vill ha och hur man ska använda samarbetet med Knight Frank för att avancera på marknaden.


Peter Wallin, vd för Bonava.

Bonava säljer verksamheten i Norge

Transaktioner Bonava har ingått avtal om att sälja verksamheten i Norge till Union Residential Development, en norsk fastighetsfond. Köpeskillingen uppgår till 1,5 miljarder svenska kronor och försäljningen beräknas slutföras senast under det tredje kvartalet 2023. Affären är villkorad av godkännande från den norska konkurrensmyndigheten.


Helsfyr Panorama.

Niam köper i Oslo

Transaktioner Niam köper kontorsbyggnaden Helsfyr Panorama i Oslo.


Obos och Skanska går in i joint venture I Norge.

Skanska i norskt joint venture med Obos

Bostäder Skanska investerar cirka 320 miljoner kronor i bostadsprojekt med OBOS i Oslo och Bærum, Norge.


Johan Skoglund, vd för JM.

JM: Marknadsläget slår som hårdast i Stockholm och Finland

Bostäder Onsdagskvällen hos JM bjöd på ett varsel av 200 anställda, detta dagen innan första kvartalsrapporten för året presenterades. JM lider dubbelt av en minskad köpkraft och inbromsning i byggandet, men vd Johan Skoglund säger att man trots det har uppnått ett rekord i antal byggrätter.


Skanska i miljardavtal för forskningscenter i Oslo.

Skanska i miljardavtal för forskningscenter i Oslo

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Campus Ullevål AS, Norges Geotekniske Institutt (NGI) och Aspelin Ramm om att bygga Campus Ullevål i Oslo, Norge. Kontraktet är värt NOK 1,0 miljarder, cirka 1,0 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det andra kvartalet 2023.


Fredrik Mässing, vd för nybildade bolaget Prisma.

Prisma har hyperfokus på lågprisbutikerna

Bolag Det enda butikslaget som ökat de senaste åren är lågprisbutikerna. Trots det har det tills nu inte funnits ett bolag som enbart fokuserat på det segmentet. Det menar Fredrik Mässing, ny vd på det nybildade bolaget Prisma. "Vi har stora tillväxtplaner för att växa de kommande åren både i befintliga förvärv och genom utveckling av nya handelsplatser".


Vinhuset hyr av Logicenters.

Logicenters skriver nytt hyresavtal i Vestby

Uthyrning I Vestbys logistikpark har Logicenters skrivit på ett hyresavtal med Vinhuset, som är en del av Norgesgruppen, rörande Stormåsan 42. Vinimportören kommer att hyra in sig på 17 800 kvadratmeter och förväntas flytta in i september 2023.