Image

Ministern: "Riv i miljonprogrammen"

POLITIK Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP): - Det som inte är värt att bevara i förorterna ska kunna rivas.
Publicerad den 23 Mars 2009

Nyamko Sabuni vill riva delar av miljonprogrammet för integrationens skull.
I en debattartikel i Dagens Industri, som hon skrivit tillsammans med partisekreteraren Erik Ullenhag, skriver hon bland annat:

"Många av miljonprogrammen är eftersatta och i stort behov av upprustning. Ansvaret för upprustningen ligger i första hand på fastighetsägaren, men vi föreslår ett system som ökar möjligheten att ta detta ansvar. Vi föreslår en form av garantiprogram för att stimulera upprustning av miljonprogrammens bostäder i linje med den rapport som Statens bostadskreditnämnd, BKN, lagt fram. Möjligheten att garantera upprustningslån bör ligga inom en ram på 20 miljarder kronor.

Att BKN får möjlighet att garantera upprustningslån ska bli en drivkraft för fastighetsägarna att rusta upp bostäderna. Det direkta statliga stödet består i att staten avstår garantiavgiften för lånen i områden med djupt utanförskap. Enligt BKN: s beräkningar skulle denna subvention av garantiavgiften kosta en halv miljard.

Allt är inte värt att bevara. Vi vill därför öppna upp för att delar av områden kan behöva rivas för att mer blandad bebyggelse ska kunna uppföras. Enligt bostadsförvaltningslagen får hyresnämnden besluta om särskild förvaltning av hyresfastigheter. Särskild förvaltning kan bli aktuellt om fastighetsägaren försummar vården av fastigheten eller underlåter att vidta angelägna åtgärder för att bevara sundhet, ordning och skick.

Problemet med dagens lagstiftning tycks vara att beviskraven är högt ställda och att vanskötsel av fastigheter kan gå långt innan det blir aktuellt med särskild förvaltning. För att förhindra att det går så långt att väggar rasar in eller ohyra sprider sig i hela fastigheten vill vi att hyresnämnden ska kunna agera tidigare. Vi vill att kraven för förvaltningsåläggande och tvångsförvaltning sänks. Vi vill även att en ytterligare möjlighet införs där hyresnämnden kan ålägga fastighetsägaren att inom en viss tidsram utföra eftersatt underhåll av fastigheten.

Kontor och kommersiell verksamhet i stadsdelar ökar det kulturella livet på gatorna. Möjlighet till företagande och närhet till arbete har också betydelse för sysselsättningen i området.

Många förorter är ofta byggda med likriktad stil och storlek. Områden som Rosengård i Malmö och Hovsjö i Södertälje är talande exempel på fortliknande områden, isolerade med få in- och utvägar. Genom att sammankoppla förorter med varandra och förtäta med varierande byggnader skapar vi bostadsområden som inte isolerar och segregerar utan öppnar upp och integrerar."

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige