Image
Bild: Arkitekthuset

Landmärke planeras i Jönköping

Bygg I går presenterades planerna på en byggnad med 10 500 kvadratmeter kontor, cafe, restaurang och utställningslokaler i centrala Jönköping. Nu söker man efter finansiärer till projektet ”Wetterfront”.
Publicerad den 13 April 2012
Så här tänker man sig Wetterfront i Jönköping. Bild: Arkitekthuset. Bild: Arkitekthuset
Så här tänker man sig Wetterfront i Jönköping. Bild: Arkitekthuset.

Det är de lokala aktörerna Jörgen Larsson på Quadrent och Björn Karlsson på Lecrima som ligger bakom förslaget.

Det nya landmärket ska ligga där Bussgods ligger i dag, tanken är att utnyttja läget nära resecentrum, Hamnparken, hamnen och city för att skapa moderna kontorsmiljöer och publika utrymmen.

– Wetterfront flätar samman öster och väster i Jönköping och innebär nya arbetsplatser i ett utmärkt kommunikationsläge för pendlare och besökare till Jönköping, säger Jörgen Larsson.

– Wetterfront förstärker bilden av Jönköping som staden vid Vätterns sydspets och centrum för en av Sveriges ekonomiskt starkast växande regioner med stora möjligheter. Jönköping får en Waterfront-byggnad som gynnar staden och hela den regionala utvecklingen, säger Björn Karlsson, Lecrima.

Den nya byggnaden är sju våningar med en transparent arkitektur kryddat med en sjönära restaurang med utsikt över Vättern. Ett café i sydvästra hörnet av byggnaden möter upp gångtrafik från och till Resecentrum. Byggnaden blir tillgänglig från Hamnparken men även från Strandpromenaden via hiss och trappa.

– Tanken är att Wetterfront ska ha en naturlig koppling med de gröna ytorna i Hamnparken, Stora Hotellet och hamnen. Byggnaden har till exempel en publik terrass på våning två som är en direkt förlängning av Hamnparken, säger Bert Noorlander på Arkitekthuset, som har ritat förslaget.

För att Wetterfront ska bli verklighet krävs planändring. Teoretiskt skulle byggstart kunna ske om två år (2014) med färdigställande år 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige