Image

Köper för en halv miljard i Finland

Transaktioner Hemfosa gör sitt första förvärv i Finland – köper två samhällsfastigheter för 500 miljoner kronor.
Publicerad den 18 December 2015
Stina Lindh Hök. Bild: Hemfosa
Stina Lindh Hök.

Hemfosa tar ett viktigt steg mot att bli en bredare nordisk aktör inom samhällsfastigheter genom förvärv av två samhällsfastigheter i Helsingfors.

Hemfosa har förvärvat tomträtterna till två samhällsfastigheter i Helsingforsområdet till ett underliggande fastighetsvärde om motsvarande cirka 500 miljoner kronor.

Säljare är NV Property Fund I, vars investerare är pensionsförsäkringsbolaget Varma, Nordea Livförsäkring Finland samt Statens Pensionsfond.

Fastigheterna omfattar totalt cirka 37 000 kvadratmeter uthyrningsbara yta, och är fullt uthyrda med en genomsnittlig kvarvarande hyresavtalslängd om 8,6 år. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 42 miljoner kronor. Finansieringen sker genom eget kapital och banklån. Tillträde sker den 18 december 2015.

– Förvärvet i Finland är ett både viktigt och spännande steg vidare för Hemfosa. Vi blir genom etableringen på den finska marknaden en bredare nordisk aktör samtidigt som vi stärker vår position ytterligare inom samhällsfastigheter. Vi ser också möjligheter att fortsätta växa i Finland vars marknad för samhällsfastigheter i flera avseenden liknar den svenska och norska, kommenterar Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

I den ena fastigheten bedriver Finlands Blodtjänst en nationell verksamhet med blodprodukter för den finska sjukvården. Den andra fastigheten hyrs av Haaga-Helia yrkeshögskola, i fastigheten finns förutom en skolbyggnad även ett hotell, inom kedjan Best Western, där högskolan delvis driver verksamheten.

Advium Corporate Finance var rådgivare till säljaren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige