Image
Konkurserna nådde nya rekordnivåer under februari och byggbranchen är fortsatt särskilt drabbad.
Konkurserna nådde nya rekordnivåer under februari och byggbranchen är fortsatt särskilt drabbad. Bild: Istock

Konkurserna på nya rekordnivåer under februari

Ekonomi/Finansiering Konkurserna fortsatte att vara på en rekordhög nivå i Sverige även under februari. Siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe visar på att konkurserna steg 64 respektive 62 procent under månaden, jämfört med samma period 2023. Byggbranschen sticker återigen ut och där ökade konkurserna med 84 procent jämfört med februari 2023.
Publicerad den 1 Mars 2024

Antalet aktiebolag som gick i konkurs uppgår till 908 (559), vilket är den högsta siffran för februari på 20 år. Enligt Creditsafe får man gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande månad.

– Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Fordonsbranschen toppar denna gång listan, med bilhandlaren Auto Lounge som största konkursen. Bolaget omsatte för 486 miljoner. Också en till bilhandlare, Invest Auto Sweden, finns med på listan. Det bolaget hade tillsammans med systerbolaget Bilmetropolen i Norrort en omsättning på nästan 150 miljoner.

Annars fortsätter konkurserna att framför allt drabba byggsektorn, restauranger och information- och kommunikationsbranschen. Hittills i år har konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 99 procent, konsultbyråer med 96 procent och byggbranschen med 84 procent.

– Det här är branscher som stuckit ut i vår statistik som riskbranscher alltsedan inflationen tog fart, men det är nu under de senaste månaderna som vi sett de riktigt höga ökningarna, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige