Image

Konkurserna ökar – men inte inom byggindustrin

Bolag Företagskonkurserna tog fart direkt på det nya året och ökade med tolv procent i januari. Uppgången var spridd mellan olika branscher och län. Byggindustrin och Stockholms län gick däremot mot strömmen med färre konkurser. Konjunkturinstitutet varnar för försvagad export, lägre tillväxt och högre arbetslöshet under 2012. På nordisk nivå visar utfallet för 2011 på en kraftig konkursökning i Finland och på Island, medan Sverige följde genomsnittet med en liten minskning.
Publicerad den 6 Februari 2012
Roland Sigbladh. Bild: UC. Bild: UC
Roland Sigbladh. Bild: UC.

Antalet företagskonkurser uppgick under januari månad till 547, vilket innebar en ökning med hela tolv procent jämfört med samma månad föregående år.
- Ökningen är stor men inte helt oväntad. Tillväxten i ekonomin har avtagit, liksom företagens investeringar och den privata konsumtionen. Detta slår mot många mindre företag. Med den efterfrågan som nu råder finns det en överetablering i vissa branschsegment och regioner, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Detaljhandeln hade redan 2011 ett tufft år, då konsumtionen minskade i den allmänna ekonomiska oro som uppstod när den europeiska statsskuldkrisen eskalerade. Problemen lär fortsätta under 2012. Konjunkturinstutet förutspår en minskad tillväxt och en högre arbetslöshet, vilket påverkar konsumtionen negativt. Konkurserna i branschen ökade med så mycket som 26 procent under januari jämfört med förra året, vilket innebar att ett tjugotal fler butiker tvingades slå igen denna månad i år
- Handeln har det fortsatt svårt, och problemen är rikstäckande. Även handlarna i Stockholms län, som annars klarat sig bättre än övriga landet, har drabbats i form av markant fler konkurser, säger Roland Sigbladh.

Konkursökningen var dock spridd över flera branscher, och det var endast byggindustrin som kunde glädjas åt färre konkurser under månaden. Bland annat ökade konkurserna avsevärt bland transportföretagen. Detta brukar vara en tidig signal på att konjunkturen är på väg nedåt.
- Konkursuppgången i transportsektorn visar att takten i svenskt näringsliv gått ned och att försämringen i konjunkturen inte lär bli snabbt övergående, säger Roland Sigbladh.

Geografiskt ökade konkurserna på de flesta håll, allra mest i Halland - där ökningen var spridd mellan olika branscher - och i Jönköping och Västra Götaland där det främst var handeln som drog upp konkursnivån. I Stockholms län sjönk konkurserna med två procent.
- Huvudstadsregionen har därmed klarat sig relativt väl genom hela skuldkrisperioden - åtminstone hittills, kommenterar Roland Sigbladh.
Utfallet för förra året på nordisk nivå visar att företagskonkurserna (inklusive enskilda firmor) sjönk med totalt tre procent under året. I Finland noterades en uppgång på sex procent. Sverige följde genomsnittet för länderna. Konstateras kan också att Island sedan 2008 mer än fördubblat sitt konkursantal, och att ökningen under 2011 var hela 61 procent!
- Även Island är nu är uppe i ett konkursantal som motiverar att leverantörer och kreditgivare som har affärspartners i landet kontrollerar dessa noggrant - detta för att undvika onödiga kreditförluster, avslutar Roland Sigbladh.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige