Image

Klövern: Fokus på renodling

Bolag Klöverns förvaltningsresultat uppgick till 174 miljoner kronor (127) för årets tredje kvartal. Rutger Arnhult skriver i vd-ordet att fokus är inställt på renodling av beståndet.
Publicerad den 23 Oktober 2012

Driftsöverskottet var 360 miljoner kronor (234).

För niomånadersperioden landade förvaltningsresultatet på 426 miljoner kronor (336).


- Tillväxten har fortsatt under tredje kvartalet och inledningen av fjärde med förvärv av nio fastigheter om totalt 1 450 miljoner kronor. Klövern har också avyttrat några färdigutvecklade fastigheter till ett bra pris och påbörjat renodlingen av fastighetsportföljen från Dagon. Under kvartal tre och inledningen av fjärde kvartalet har vi även arbetat intensivt med finansiering både i form av eget kapital samt lånat kapital. Vi har en stark önskan om att koncentrera vårt fastighetsbestånd till expansiva städer med bra framtidsutsikter med en övertygelse om att ett koncentrerat bestånd skapar en effektivare förvaltning, säger vd Rutger Arnhult.

- Fastighetsrörelsen utvecklas väl. Överskottsgraden steg till 66 procent under årets första nio månader jämfört med 63 procent samma period 2011. För jämförbart bestånd stiger intäkterna och sjunker fastighetskostnaderna.

- Vi har valt att förstärka vår balansräkning och våra nyckeltal genom att använda både vår stamaktie och preferensaktie såväl vid förvärv av fastigheter som förvärv av aktier i Diös. Dessutom har vi genomfört en nyemission till allmänheten på 650 miljoner kronor. Vi har också efter periodens utgång emitterat ett icke-säkerställt obligationslån på 650 miljoner kronor i första hand för att ersätta en kort finansiering på 400 miljoner kronor som togs i samband med förvärvet av Dagon. Efter emissionen av preferensaktier i oktober, och allt annat lika, ökar den synliga soliditeten från 25 procent sista september till 28 procent idag.

- Värdet på swapparna har dessvärre fortsatt att utvecklas i negativ riktning. Justerar man för det negativa värdet på swapparna samt merparten av den uppskjutna skatten på fastigheterna, som i praktiken aldrig kommer att betalas, uppgår soliditeten istället till 32 procent den sista september.

- Vi kommer även framöver att fokusera på renodling av fastighetsbeståndet i syfte att effektivisera förvaltningen och frigöra kapital för investeringar på de orter som vi prioriterar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige