Image
Bostadsrättsföreningen Slottshamnen 2, ett av Riksbyggens tre projekt med klimatförbättrad betong.
Bostadsrättsföreningen Slottshamnen 2, ett av Riksbyggens tre projekt med klimatförbättrad betong. Bild: Riksbyggen

Klimatförbättrad betong minskar utsläppen i tre bostadsprojekt i Malmö

Bygg/Arkitektur Science Based Target initiative har nyligen godkänt Riksbyggens klimatmål. Ett av målen är att minska utsläppen av växthusgaser från nyproducerade byggnader med 50 procent till år 2030. Nu använder Riksbyggen klimatförbättrad betong i tre bostadsprojekt med sammanlagt 182 lägenheter i Malmö.
Publicerad den 2 Februari 2023

– Riksbyggen har varit pionjär för användandet av klimatförbättrad betong och det känns fantastiskt roligt att vi nu på ett så konkret sätt kan bidra till minskade utsläpp av CO2 vår nyproduktion av bostäder här i Malmö, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Sydväst.

De tre projekten är Bostadsrättsföreningarna Slottshamnen, Kanalpromenaden och Skeppskajen som tillsammans bildar ett nytt kvarter i centrala Malmö. Först ut är Brf Slottshamnen som har beräknad inflyttning till hösten 2023.

Riksbyggen kommer att starta byggandet av Brf Nova i Västra Hamnen i början av 2023.

– Projektet har stort fokus lagt på att minska klimatpåverkan. De åtgärder som bland annat kommer användas förutom att välja klimatförbättrad betong är att, se över konstruktionen och minska mängden material exempelvis minska väggtjocklekar och välja återbrukat material där det är möjligt, säger Anders Jeppsson, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Sydväst.

Mitt i Malmö har Riksbyggen arbetat med att förtäta staden och omvandlat det fd polishuset i Davidshall till miljöcertifierade bostäder.

– Att förtäta staden och inte ta ny värdefull mark i anspråk är en väldigt viktig aspekt för att bygga hållbart för framtiden. Miljön gynnas genom att vi har tillvaratagit och återbrukat material inne i det befintliga huset. När vi renoverade de äldre delarna fick byggnaden också en bättre energiklassning, berättar Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Fortfarande inget beslut om Scandinavium

Bygg/Arkitektur Inte heller den här gången kom det ett beslut från kommunstyrelsen i Göteborg om arenans öde. Det rödgröna styrets ansvarige för idrottsfrågor, kommunstyrelsens ledamot Daniel Bernmar (V), säger till Fastighetssverige att förhandlingarna om vilket alternativ man föredrar fortfarande pågår.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige