Image

Klart vilka som bygger Västerås nya stadsdel

Bygg/Arkitektur Wenströmska skolan byggs om och Västerås nya stadsdel Södra Källtorp börjar ta form. Nu är det beslutat vilka byggherrar som ska bygga bostäder samt utveckla Västerås nya stadsdel Södra Källtorp, vid Wenströmska skolan.
Publicerad den 18 September 2015
Så här kan den nya stadsdelen i Västerås komma att se ut. Bild: Västerås stad
Så här kan den nya stadsdelen i Västerås komma att se ut.

Beslutet togs av fastighetsnämnden den 17 september och är ytterligare ett steg på vägen i utformningen av området. Kärnhem Bostadsproduktion AB, Aroseken AB, Mälarvillan AB och HSB Produktion i Mälardalen AB kommer att bilda ett gemensamt exploateringsbolag under hösten 2015 och bland annat ta fram två arkitektritade förslag på hur området kan komma att se ut i framtiden. Förslagen kommer att vara underlag för en ny detaljplan som beräknas antas i slutet av 2016.

- Inom ett par år ska alla gymnasieutbildningarna på Wenströmska skolan ha flyttat till nya moderna lokaler. Därför ska nu ett nytt bostadsområde växa fram där, Södra Källtorp. Utifrån de intresseanmälningar som kommit in har fastighetsnämnden bedömt dessa byggherrar som de bäst lämpade att tillsammans med Västerås stad förvandla området till en trivsam och attraktiv stadsdel, säger Carin Lidman (S) vice ordförande i fastighetsnämnden.

I bedömningen har man bland annat tittat på erfarenhet av liknande projekt, kompetens, förmåga till nytänkande, förutsättningar för samarbete men också på idéer kring social hållbarhet och gestaltning av ett trivsamt bostadsområde.

Södra Källtorp kommer att bli ett blandat område med fokus på bostäder, familj och omsorg. Här planeras småhus, radhus, parhus och stadsvillor och byggstart blir 2017. En del av Wenströmska skolan, en yta på cirka 15 000 kvadratmeter, kommer att byggas om och inrymma ett modernt äldreboende, en gymnastikhall och en förskola. Ett stort fokus kommer att läggas på utemiljön, fritidsaktiviteter och möjligheten att koppla området till det natursköna läget med Vedboskogen, Vedbobacken och Wenströmska IP runt knuten.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige