Image

Klart för nya stationen i Växjö

Bolag Avtalet om nytt stations- och stadshus som Jernhusen skapar i Växjö är nu undertecknat.
Publicerad den 21 September 2017
Stations- och stadshuset i Växjö. Bild: White
Stations- och stadshuset i Växjö.

Med en ny modern station skapas en attraktiv mötesplats för både resenärer och Växjöbor med mer service och fler butiker och restauranger. Det är också en del av utvecklingen av Växjö som med stationsnära stadsutveckling genererar fler centrala arbetsplatser och gör det möjligt för fler att välja att åka kollektivt.

– Det löser tre saker. Det blir ett nytt effektivt och bra stadshus, det blir möjligt att bygga bostäder i ett trippel-A-läge i det befintliga stadshuset och det blir en ny modern station som blir en nod för kollektivtrafik och gör det lättare att besöka kommunförvaltningen. Det här är ett innovativt projekt som ger positivt eko i Sverige. Det finns ett stort antal kommuner som har anmält sitt intresse för att ta del av hur man kan lösa sina behov på samma sätt. Här har Växjö tagit rollen av pionjär, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare på Jernhusen.

Projektet passar också in i kommunens långsiktiga strategier enligt Meyer:

– Det är en träbyggnad som stärker Växjös ambition att vara Europas grönaste stad. Huset stärker den hållbara strategin. Växjös nya station och stadshus blir en ny signaturbyggnad för staden. Det är en väldigt profilstark byggnad. Växjö kommun har varit kreativa när vi sökt en ovanlig lösning och sett nya möjligheter och haft modet att realisera det.

Avtalet är villkorat beslut i kommunstyrelsen den 17 oktober. Jernhusen investerar 75 miljoner kronor i projektet.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige