Image

Johansson får sparken: \"Det är smutskastning\"

JURIDIK För en månad sedan skrev vi om att Stockholms fastighetsdirektör Torbjörn Johansson stängts av från sin tjänst och att han misstänktes för fakturafiffel. I går morse fick han sparken.
- Det är en lång rad grundlösa anklagelser som ligger bakom det här, säger han till Fastighetssverige.
Publicerad den 13 April 2010

Det var i mitten av mars som Stockholms fastighetsdirektör Torbjörn Johansson stängdes av från sin tjänst eftersom han misstänktes för fakturafiffel. Enligt Stockholms stadsdirektör Irene Lundquist Svenonius handlade det då om att Johansson brutit mot reglerna kring hur man attesterar fakturor.
Man startade då en blixtsnabb utredning och stadens revisorer kom bland annat fram till att en resa till Barcelona i november för 67 000 kronor var attesterad av Torbjörn Johansson själv. Så i går morse fick Torbjörn Johansson sparken.

Själv medger Torbjörn Johansson att han gjort fel i ett par fall, men att han absolut inte gjort det medvetet och för egen vinnings skull.

- Det handlar om tio fakturor för cirka 150 000 kronor av fakturor för miljardbelopp och så framställs jag som en fifflare. Jag har inte snyltat åt mig. Det som pågår är ett led i en smutskastning mot mig. Det sista året har det kommit in en lång rad anonyma brev om hur jag skött mitt arbete, säger Torbjörn Johansson till Fastighetssverige.

Vem ligger bakom de här anonyma breven tror du?
- Jag har ingen aning, men det är klart att vi har affärer ute för två och en halv miljarder, gårdar och allt möjligt, så en del folk blir väl förbannade. Men jag har ju fått i uppdrag att sälja, det är mitt jobb.

Han har egentligen inga synpunkter på att han blivit sparkad, det är sådant som ingår i att vara vd, menar han. Däremot är han upprörd över sättet som det gått till på.
- Jag tycker man har överreagerat rätt så kraftigt, kan man väl säga.

Vad ska du göra nu?
- Ingen aning, men jag har jobbat i staden i 13 år och att gå tillbaka till min gamla arbetsplats är ju inte aktuellt. Däremot kan jag tänka mig en fortsatt karriär i det privata näringslivet i någon form.

Torbjörn Johansson får, enligt DN, ett avgångsvederlag motsvarande två årslöner á 90 000 kronor per månad.


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige