Det var i mitten av mars som Stockholms fastighetsdirektör Torbjörn Johansson stängdes av från sin tjänst eftersom han misstänktes för fakturafiffel. Enligt Stockholms stadsdirektör Irene Lundquist Svenonius handlade det då om att Johansson brutit mot reglerna kring hur man attesterar fakturor.
Man startade då en blixtsnabb utredning och stadens revisorer kom bland annat fram till att en resa till Barcelona i november för 67 000 kronor var attesterad av Torbjörn Johansson själv. Så i går morse fick Torbjörn Johansson sparken.
Själv medger Torbjörn Johansson att han gjort fel i ett par fall, men att han absolut inte gjort det medvetet och för egen vinnings skull.
- Det handlar om tio fakturor för cirka 150 000 kronor av fakturor för miljardbelopp och så framställs jag som en fifflare. Jag har inte snyltat åt mig. Det som pågår är ett led i en smutskastning mot mig. Det sista året har det kommit in en lång rad anonyma brev om hur jag skött mitt arbete, säger Torbjörn Johansson till Fastighetssverige.
Vem ligger bakom de här anonyma breven tror du?
- Jag har ingen aning, men det är klart att vi har affärer ute för två och en halv miljarder, gårdar och allt möjligt, så en del folk blir väl förbannade. Men jag har ju fått i uppdrag att sälja, det är mitt jobb.
Han har egentligen inga synpunkter på att han blivit sparkad, det är sådant som ingår i att vara vd, menar han. Däremot är han upprörd över sättet som det gått till på.
- Jag tycker man har överreagerat rätt så kraftigt, kan man väl säga.
Vad ska du göra nu?
- Ingen aning, men jag har jobbat i staden i 13 år och att gå tillbaka till min gamla arbetsplats är ju inte aktuellt. Däremot kan jag tänka mig en fortsatt karriär i det privata näringslivet i någon form.
Torbjörn Johansson får, enligt DN, ett avgångsvederlag motsvarande två årslöner á 90 000 kronor per månad.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.