Image

JLL: Det våras för fastighetsmarknaden men hur länge fortsätter högtrycket?

Sverige Med en hyresökning på 13 procent i fjol är Stockholms kontorsmarknad en av de hetaste i hela Europa. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 000 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.
Publicerad den 21 Februari 2018
Tor Borg. Bild: SBAB Bank
Tor Borg.

Efterfrågan på svenska fastigheter är stor. Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden landade under 2017 på drygt 155 miljarder kronor, något lägre än rekordåret 2016 men i nivå med tidigare år. Trots turbulensen på bostadsmarknaden stod bostadsfastigheter för 37 miljarder kronor av transaktionsvolymen. Kontorsfastigheter, som omsattes för 29 miljarder kronor, är eftertraktade men det finns få säljare.

– Fastighetsmarknaden är känslig för räntenivåer och konjunktursvängningar och som utsikterna ser ut kan vi nog räkna med några år till med låga räntor och stark konjunktur. Förr eller senare kommer dock förutsättningarna att bli mindre gynnsamma än vad de är i dag och då blir det en inbromsning, säger Tor Borg, analyschef på JLL.

Utbudet av kontorslokaler på Stockholmsmarknaden är fortsatt lågt och vakansgraden i de centrala delarna var rekordlåga 2,6 procent vid årsskiftet. Hyresnivåerna har nått nya rekordnivåer på 7 000 kronor per kvadratmeter och år. Med en hyresökning på 13 procent under förra året har Stockholm klättrat ytterligare på den europeiska kontorshyresrankningen och nu är det bara centrala London och Paris som uppvisar högre hyresnivåer. Utbudet av kontor är på väg upp i vissa områden, främst i Solna och Sundbyberg. Efterfrågan är dock fortsatt hög, både från hyresgäster och investerare, vilket talar för att hyres- och transaktionsmarknad bör fortsätta utvecklas stabilt.

– På tre år har kontorshyrorna i centrala Stockholm stigit med nästan 60 procent. Den ökningstakten kommer inte att upprätthållas men de underliggande drivkrafterna är tillräckligt starka för att efterfrågetrycket på marknaden ska bestå och pressa hyror och fastighetsvärden uppåt även under 2018, säger Tor Borg.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige