Image

Jämtin vill införa rätt att ångra ombildning

POLITIK Det stockholmska oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s), kräver på DN Debatt att det ska vara möjligt att ångra ombildningar till bostadsrätt. Hon får i sin tur hård kritik av Bostadsrättorganisationen SBC.
Publicerad den 24 November 2008

Jämtin menar att de kommunala bostadsbolagen måste erbjuda återköp av sålda hyresrätter.

" De som köpt allmännyttiga hyresrättigheter måste erbjudas att sälja tillbaka bostaden till kommunen. En sådan åtgärd bidrar också till att överbrygga konjunkturnedgången och skapa stabila spelregler för bostadsmarknaden. Ombildningarna av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter har skett i ett alldeles för högt tempo, vilket har satt många enskilda under alltför stor press. Därför måste de kommunala bostadsbolagen erbjuda återköp av sålda hyresrätter. Därtill bör regeringen omgående införa ett investeringsstöd för nybyggnation och ta ansvar för den långsiktiga produktionskapaciteten att bygga bostäder", skriver Jämtin.

SBC:s vd Göran Olsson är förvånad över utspelet:

- Jag har aldrig stött på någon som ångrat att de ombildade till bostadsrätt. Nu kan jag inte säga att det inte finns någon men jag uppmanar Carin Jämtin att hitta en bostadsrättsförening som vill ombilda till hyresrätt.

Göran Olsson fortsätter:
- Att ombilda till bostadsrätt är en stor process och ingenting som ska stressas fram. Därför har SBC länge föreslagit att allmännyttan ska kunna kvarstå under en övergångstid som ägare till de lägenheter i en fastighet där hyresgästerna ännu inte bestämt sig om de vill ombilda. Där har vi en linje som Jämtin istället borde driva.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY