Image
Marie Linder.
Marie Linder. Bild: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen kritisk till konceptrenovering

Bolag Bankningar, bilning och oljud som pågår i månader. Hyresgästföreningen är i en ny rapport mycket kritisk till den nya formen av renovering som flera av de stora bolagen använder.
Publicerad den 13 Maj 2019

I Hyresgästföreningens nya rapport “Konceptrenoveringens konsekvenser – Ekonomiska och socioekonomiska effekter" granskas den nya typen av renoveringar och hur det påverkar både samhällsekonomin och den enskilda individen.

Privata aktörer utnyttjar marknadsläget genom att köpa upp äldre hyreshus med renoveringsbehov och genomföra ytskiktsrenoveringar, till exempel kakla om i badrummet och byta ut vitvaror, när hyresgäster flyttar, enligt rapporten från Hyresgästföreningen.

Renoveringsformen kallas för konceptrenoveringar och används av flera privata hyresvärdar med verksamhet spridd över landet. Efter en konceptrenovering höjs hyran kraftigt, upp till 50 procent är vanligt, enligt de granskade bolagens egna redovisningar.

– Det har blivit en affärsmodell att höja hyran och höja marknadsvärdet på fastigheten, utan att göra något åt det egentliga upprustningsbehovet. För hyresgäster innebär detta nya ytskikt men gamla stammar, och det finns inte pengar kvar när de riktigt stora renoveringarna behöver göras, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

– Den konsumentlagstiftning som finns skyddar inte vakanta lägenheter, och med den bostadsbrist som råder ifrågasätter man inte hyresnivån när man väl fått ett kontrakt. De grannar som bor kvar får dessutom leva med konstant pågående renoveringar, vilket i sin tur driver iväg ännu fler av de boende när buller, bilningar och byggdamm gör vardagen outhärdlig, säger Paola Lindahl Capdevila, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen region södra Skåne, med ansvar för Malmö.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Närmar sig kommunal förtätning

Bygg/Arkitektur Kommunala bostadsbolaget MKB kan tillföra närmare 300 nya bostäder i Hyllie. Fastighetssverige berättar mer om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY