Image
Marie Linder.
Marie Linder. Bild: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen granskar partiernas bostadspolitik: "Saknas ett helhetsgrepp"

Bostäder Bostadspolitiken har stor påverkan på alla svenskars vardag, oavsett om du är hyresgäst eller ej. Men hur agerar partierna i de bostadspolitiska frågorna? I rapporten Partiernas bostadspolitik gör Hyresgästföreningen en genomlysning vad våra riksdagspartier tycker och vill med sin bostadspolitik, och hur de röstat i viktiga bostadspolitiska frågor under mandatperioden.
Publicerad den 9 Juni 2022

– Jag är bekymrad över att det saknas ett helhetsgrepp från politiken för de tre miljoner hyresgäster som bor i Sverige. Tydligt är att det finns ett enögt fokus på det ägda boendet och brist på nytänkande kring försörjningen av bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Och hur tänker man kring de 300 000 lägenheterna i miljonprogrammen som är i stort behov av renoveringar? Det är viktigt att alla väljare kan göra informerade val när de nu går till valurnorna i höst. Den här rapporten kommer hjälpa väljarna att utkräva svar från våra politiker på hur de tänker lösa problemen vi har idag men också svar på hur vi ska skapa förutsättningar för framtidens hållbara boende, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Rapporten Partiernas bostadspolitik 2022 är en kvalitativ genomlysning av riksdagspartiernas bostadspolitik, den hittills enda i sitt slag. I rapporten granskar Hyresgästföreningen – utifrån partiernas officiella dokument, motioner och budgetar – partiernas ställningstagande i tio bostadspolitiska motsatsförhållanden. Till exempel: Driver partierna politik som är till fördel för ägt eller hyrt boende? Vill de se en generell eller behovsprövad social bostadspolitik och vilken form av hyressättning vill de ska råda? Partiernas ställningstagande placeras på en skala med fem positioner. Rapporten ger också en översikt över hur partierna har röstat i viktiga bostadspolitiska frågor under den senaste mandatperioden.

– Det jag tycker stuckit allra mest i ögonen i när jag granskat partiernas bostadspolitik är frånvaron av politik för det hyrda boendet. Med tanke på att över tre miljoner svenskar faktiskt bor i hyresrätt är det anmärkningsvärt. Fler partier behöver synliggöra hyresrätten och hyresgästerna. Inför valet hoppas jag att väljarna sätter press på våra folkvalda att ta bostadsfrågan på det allvar den förtjänar, säger Julia Synnelius, utredare och författare av rapporten Partiernas bostadspolitik.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige