Image

Hemfosa siktar på tillväxt

Bolag Hemfosa genomförde inga fastighetstransaktioner under Q3 – men nu har bolaget siktet inställt på tillväxt.
Publicerad den 5 November 2014
Jens Engwall. Bild: Niclas Liedberg
Jens Engwall.


Hyresintäkterna uppgick till 409 miljoner kronor (388) under Q3.

Förvaltningsresultatet uppgick till 243 miljoner kronor (60), vilket motsvarar 3,7 kronor per aktie (2,4)*.

Resultat efter skatt uppgick till 227 miljoner kronor (65), motsvarande 3,5 kronor per aktie (2,6)*.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 245 miljoner kronor (52), motsvarande 3,7 kronor per aktie (2,1)*.

* Antal aktier vid periodens utgång var 65 720 000 (25 000 000).

Efter kvartalet genomförde Hemfosa förvärv av samhälls- och logistikfastigheter i mellersta Sverige till ett värde av cirka 795 miljoner kronor, varav cirka 200 miljoner kronor avser samhällsfastigheter.

- Vi lämnar ett kvartal bakom oss som visar att verksamheten fortsätter utvecklas väl – med fortsatt förbättrat förvaltningsresultat, ökad intjäningsförmåga och mycket starkt kassaflöde. Bolaget har idag också en betydligt mer gynnsam finansiell struktur än tidigare. Det som verkligen kännetecknar själen i Hemfosa – vårt transaktionsintresse – präglade arbetet under det gångna kvartalet. Vi har ett tydligt fokus på att identifiera och utvärdera potentiella affärer – förvärv av fastighetsbestånd som vi kan förädla och som kan stärka Hemfosas fastighetsportfölj ytterligare, skriver Jens Engwall i vd-ordet.

- Ett par objekt, som inte mött våra investeringskriterier, har vi tackat nej till under kvartalet, medan andra objekt är högst intressanta och aktuella att gå vidare med. Och några affärer har vi också genomfört. Under kvartalet avyttrade vi ett bostadsprojekt genom vårt joint venture Söderport Fastigheter. Efter kvartalets slut förvärvade vi samhälls- och logistikfastigheter i mellersta Sverige till ett värde av närmare 800 miljoner kronor. Det är en helt riktig och rolig affär tycker jag – den bidrar med starkt kassaflöde, förbättrar vår intjäning och stärker oss även strategiskt inom skolsektorn.

- Förvaltningen av den befintliga portföljen utvecklas väl och innefattade under kvartalet flera omförhandlade hyreskontrakt, med anpassningar och renoveringar av lokaler för att möta våra hyresgästers behov. De tidigare under året genomförda förvärven har smidigt integrerats i Hemfosas fastighetsportfölj och -förvaltning.

- Det är ingen tvekan om att Hemfosa har en tydlig tillväxtambition. I linje med den fattade styrelsen beslutet i oktober att kalla till en extra stämma för att begära bemyndigande att framöver kunna utge preferensaktier. Vi bedömer att det är ett lämpligt sätt att komplettera våra möjligheter till expansionskapital för intressanta framtida förvärv.

- Vår bild av marknaden har inte förändrats under kvartalet; de makroekonomiska förutsättningarna är fortsatt gynnsamma för vår sektor med hygglig ekonomisk tillväxt, låg inflation och låg ränta. Det är alltjämt stor konkurrens om objekt men det är få som har Hemfosas genomförandekraft – både i form av erfarenhet och kunskap, men också i form av kontaktnät och finansieringsmöjligheter. Vi är stolta över den plattform vi byggt upp och de relationer vi skapat. Det är en mycket bra grund att stå på inför vår fortsatta expansion.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige