Image

Göteborgs första 3-dimensionella bostadshus

BOSTÄDER I veckan skrevs de sista avtalen under mellan fastighetsägaren Aspelin-Ramm Fastigheter och de boende i bostadsrättsföreningen Studio 57 på Norra Älvstranden i Göteborg. Bostäderna har byggts ovanpå ett parkeringshus och bostadsfastigheten är den första i Göteborg som färdigställts med stöd av den nya lagen om tredimensionell fastighetsbildning.
Publicerad den 17 Februari 2009

Efter att ha utvecklat de nya köpcentrumen Amhult i Torslanda och 421 i Högsbo, har fastighetsutvecklingsbolaget Aspelin-Ramm Fastigheter satsat på centrala bostäder. Nyligen påbörjades inflyttningen i de 57 lägenheterna i bostadsrättsföreningen Studio 57. Projektet är det första i Göteborg som utnyttjar en ny lag om tredimensionell fastighetsbildning för nybyggnation ovanpå en befintlig byggnad, i det här fallet ovanpå ett garage.

– Genom att utnyttja möjligheten med tredimensionell fastighetsbildning kan vi förtäta staden och skapa möjlighet för fler människor att bosätta sig i attraktiva områden. I det här projektet har vi valt att satsa på mindre bostäder med en modern och spännande arkitektur och lite ovanliga lösningar, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin-Ramm Fastigheter.

Totalt såldes 49 av de 57 bostadsrättslägenheterna innan marknaden försämrades påtagligt under hösten 2008. De resterande åtta lägenheterna omvandlades då till så kallade hyrborätter, det vill säga att lägenhetsinnehavaren hyr bostaden med rätt att under två år köpa den till ett förutbestämt pris.

– Självfallet har även vi märkt av en ökad försiktighet på bostadsmarknaden. Aspelin-Ramm Fastigheter har garanterat projektet genom att ta över de åtta osålda lägenheterna och hyra ut dessa. Det innebär att bostadsrättsföreningens ekonomi säkras och att medlemmarna skyddas ekonomiskt. Vår förhoppning är dessutom att de åtta lägenheterna med hyrborätt kommer att säljas till hyresgästerna under de närmaste två åren.

Trots att marknadsförutsättningarna förändrats fortsätter Aspelin-Ramm Fastigheter sin satsning på att utveckla nya bostadsfastigheter i attraktiva och spännande lägen.

– Förutom att vi planerar för en andra etapp med lägenheter intill Studio 57 söker vi också aktivt efter nya intressanta projekt att utveckla till moderna bostadsfastigheter, säger Lennart Karlsson.



Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige