Image

Gemensamma mål ska lyfta Kalmar slott

ARKITEKTUR Nyss undertecknades ett tioårigt hyresavtal mellan Statens fastighetsverk (SFV) och Kalmar kommun gällande Kalmar slott. Tillsammans vill dessa aktörer vidareutveckla Kalmar slott på en rad olika sätt. Fler besökare, ökad tillgänglighet, fler publika ytor och en naturlig internationell mötesplats är några av de mål som den gemensamma utvecklingsplanen rymmer.
Publicerad den 3 Februari 2009

Den publika verksamheten på Kalmar slott har med framgång utvecklats under senare år. Statens fastighetsverk (SFV) och Kalmar kommun är dock överens om att det finns ytterligare steg att ta för att utveckla slottet och stärka dess position som tillväxtmotor i Kalmar med omnejd.
- Kalmar slott är en av Sveriges mest kända historiska byggnader och en värdefull del av vårt kulturarv. Därför känns det mycket bra att vi idag har enats om ett tioårigt hyresavtal med Destination Kalmar och att en gedigen utvecklingsplan tagits fram tillsammans med Kalmar kommun. Ett tioårigt avtal möjliggör både kortsiktiga och långsiktiga förändringar som kommer att gagna slottets alla besökare, säger Bo Jonsson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.
Några av utvecklingsplanens viktigaste mål är att Kalmar slott ska bidra till såväl Kalmars som regionens samhällsutveckling, vara mer tillgängligt för funktionshindrade samt bli en ny arena i Östersjöregionen för bland annat samverkan och kultur.
- Ambitionen att göra Kalmar slott än mer attraktivt är stor. Förslag finns bland annat om att möjliggöra för en mobil scen på inre borggården samt förbättra den basutställning som berättar om Kalmar och slottets historia, säger Göran Sylvesten, fastighetschef på Statens fastighetsverk.
Den gemensamma satsningen mellan Kalmar kommun och SFV öppnar även för andra goda samarbeten.
Vi är stolta över att, tillsammans med Statens fastighetsverk, äntligen kunna ge slottet ett ordentligt lyft. Kalmar slott är en unik resurs, som har potential att öka regionens attraktionskraft på lång sikt. Här finns det möjlighet att knyta ihop kultur och besöksnäring på ett väldigt spännande sätt, säger Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.
Personalen på slottet har med stort intresse följt arbetet och är nu glada över att kommunen och SFV enats om en plan för framtida utveckling.
- Det är ett enormt förtroende vi visas genom detta beslut. Hela personalen ser med glädje fram emot de kommande åren och kommer att anstränga sig till det yttersta för att göra slottet tillgängligt för alla. Vi vill bredda och utveckla verksamheten så att alla känner sig välkomna till oss. På så sätt drar vi vårt strå till stacken när det gäller att utveckla Kalmar som besöksmål och upplevelsedestination, säger slottschef Lars W Andersson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige