Image

Gasklockan blir bostadshus

BOSTÄDER Oscar Properties och världsarkitekten Herzog & de Meuron planerar att förvandla den stora stålglasklockan i Norra Djurgårdsstaden till ett 170 meter högt cylinderformat bostadshus. Se bilderna här.
Publicerad den 29 Oktober 2009

Gasklockan, byggd 1932, ska innehålla cirka 500 lägenheter.

Inspirationen är bland annat hämtad från de historiska stål- och tegelklockorna i området. I och kring byggnaderna skapas en kulturpark och en rad offentliga ytor, både inne och ute. Ett bageri, deli, bokhandel samt en förskola är exempel på faciliteter som kan komma att finnas inom området.

Gasklockan blir Herzog & de Meurons första projekt i Sverige. Byrån är mest känd för olympiastadion i Peking och Londons Tate Modern.

En svängd tegelmur med öppna passager kommer att omfamna området och inhysa till exempel ett café, en kiosk och en cykelparkering. Detta blir en lugn, avgränsad yta där de boende kan träffas, besöka konsthallen eller ta en promenad i skulpturparken. Lite längre bort ligger den gamla stålklockan som ska byggas om till bostadsrätter, gemensamma mötesplatser, dagis, café och bageri i bottenplanet.

- För oss på Oscar Properties är det viktigt att de historiska värdena berikar och inspirerar den nya, moderna arkitekturen. Det är i mötet mellan gammalt och nytt som vi verkar och bygger. Gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden är ett bra exempel på detta, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Fasaden med sina olikformade och utskjutande balustrader kommer att ge byggnaden ett regnbågsskimrande utseende. Cylinderformen härstammar från originalklockan och har tydliga öppningarna för att öka ljusinsläppet i lägenheterna. Lägenheterna är planerade för att vara energisnåla med mycket ljusinsläpp åt söder. Lägenheterna blir V-formade med vardagsrum i ena armen och sovrum i den andra, vilket skapar en spektakulär utsikt över Stockholm och den inre skärgården.

Tillsammans med Kaknästornet, DN-skrapan, Skatteskrapan, Hötorgsskraporna, Wennergrens Center och en rad historiska kyrkor blir den nya gasklockan i Norra Djurgårdsstaden ett av Stockholms landmärken. Norra Djurgårdsstaden är med sitt läge nära city, vattnet och Kungliga Nationalstadsparken ett av stadens viktigaste stadsutvecklingsområden. Planerna för området inkluderar höga miljöambitioner och en tydlig kulturell profil.

Nästa steg är att politikerna i stadshuset ska ta ett beslut om att påbörja arbetet med en ny detaljplan för stålklockan. Sedan tar den demokratiska processen med planarbete, samråd och remisser vid. Förutsättningar och konsekvenser gällande exempelvis miljö- och kulturvärden kommer att utredas. Markanvisningen är klar sedan våren 2009 då exploateringsnämnden i Stockholms Stadshus beslutade om att det blir bostads- och fastighetsföretaget Oscar Properties som får möjligheten att bygga om gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Jag har en väldig respekt för den här situationen"

Bolag Fabeges vd Stefan Dahlbo kommenterar för Fastighetssverige hur affärerna går i coronatider. Vi frågar om de har tvingats stoppa några projekt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY