Image

Forum: Fortsatt stabilt, men hur länge?

Sverige Forum Fastigheters P-O Skoog konstaterar att fastighetsvärdena håller sig stabila, men att det finns orosmoln på marknaden.
Publicerad den 25 Oktober 2012
P-O Skoog. Bild: Nicklas Tollesson Bild: Nicklas Tollesson
P-O Skoog. Bild: Nicklas Tollesson

Forum Fastighetsekonomi AB bevakar kontinuerligt de kommersiella fastighetsmarknaderna i 115 av landets kommuner. Resultatet av analyserna hamnar i en databas som heter Fastighetsmarknadsinformation – FMI. Databasen har funnits i över tio år och det är fastighetskategorierna hyresbostäder, kontor, butiker och industrier som studeras. De insamlade uppgifterna används bland annat i Forums egna löpande värderingsarbete men de kan även erhållas via webbaserade tjänster som exempelvis Datscha.

Vid den nu senaste uppdateringen under oktober månad och efterföljande analysarbete har kunnat konstateras att marknadens avkastningskrav överlag fortfarande ligger på en stabil nivå, liksom kontorshyror och vakansgrader.

- Att fastighetsmarknaden fortfarande står relativt opåverkad i förhållande till den rådande ekonomiskt oroliga situationen är i någon mån överraskande, säger P-O Skoog värderingschef på Forum Fastighetsekonomi.

- Men fastighetsmarknaderna brukar å andra sidan inte reagera förrän situationen först reellt i praktiken har förändras. Men möjligen står vi precis inför en mer konkret förändring då den svenska ekonomin och konjunkturen nu bekräftats vara i nedgång och att det i så fall får konsekvens av bland annat ökade vakanser och lägre hyresnivåer?

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Forum Fastighetsekonomi på Branschguiden

Forum Fastighetsekonomi AB är specialiserade på fastighetsekonomi, fastighetsvärderingar, marknadsanalyser, fastighetsutveckling och rättsekonomi samt bostadsrättsföreningar och bostadsrätter. Inom vår organisation finns specialister på bostadsrättsföreningar såsom ombildningar, friköp och kapitaltillskott mm. Forum Fastighetsekonomi är partnerägt och helt fristående från externa intressen.

Antal kontor uppgår till nio stycken belägna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Falun, Norrköping, Nyköping, Umeå, Västerås och Östersund. Huvudkontoret finns i Stockholm.

Inom v...

Läs mer om Forum Fastighetsekonomi på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige