Image

Forum: Fortsatt stabilt, men hur länge?

Sverige Forum Fastigheters P-O Skoog konstaterar att fastighetsvärdena håller sig stabila, men att det finns orosmoln på marknaden.
Publicerad den 25 Oktober 2012
P-O Skoog. Bild: Nicklas Tollesson Bild: Nicklas Tollesson
P-O Skoog. Bild: Nicklas Tollesson

Forum Fastighetsekonomi AB bevakar kontinuerligt de kommersiella fastighetsmarknaderna i 115 av landets kommuner. Resultatet av analyserna hamnar i en databas som heter Fastighetsmarknadsinformation – FMI. Databasen har funnits i över tio år och det är fastighetskategorierna hyresbostäder, kontor, butiker och industrier som studeras. De insamlade uppgifterna används bland annat i Forums egna löpande värderingsarbete men de kan även erhållas via webbaserade tjänster som exempelvis Datscha.

Vid den nu senaste uppdateringen under oktober månad och efterföljande analysarbete har kunnat konstateras att marknadens avkastningskrav överlag fortfarande ligger på en stabil nivå, liksom kontorshyror och vakansgrader.

- Att fastighetsmarknaden fortfarande står relativt opåverkad i förhållande till den rådande ekonomiskt oroliga situationen är i någon mån överraskande, säger P-O Skoog värderingschef på Forum Fastighetsekonomi.

- Men fastighetsmarknaderna brukar å andra sidan inte reagera förrän situationen först reellt i praktiken har förändras. Men möjligen står vi precis inför en mer konkret förändring då den svenska ekonomin och konjunkturen nu bekräftats vara i nedgång och att det i så fall får konsekvens av bland annat ökade vakanser och lägre hyresnivåer?

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Milstolpe för Kistas stora omvandling när Klövern tar sig an 900 bostäder

Bostäder Med Kista Square Garden och 900 bostäder mitt i centrala Kista så tar Klövern sig an en ofantligt stor omvandling när Ericssons gamla kontor, intill gallerian, ska gå från kontor till bostäder och levande blandstad. Rickard Langerfors, vd för Klövern berättar om det något ovanliga projektet när Fastighetssveriges reporter mötte upp honom på plats i ett soligt Kista.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige