Image

Förskola som värms upp av barnen

BYGG NCC Construction Sverige bygger på uppdrag av Armada Fastighets AB en förskola i Österåker som kommer att klassas som passivhus. Ett passivhus värms huvudsakligen upp av den värme som personer och maskiner i huset alstrar. Förskolan Skogslunden ska rymma 90 barn och drivas med ekologisk inriktning. Ordern är värd 17 miljoner kronor.
Publicerad den 9 Oktober 2009

NCC har byggt flera passivhus med lägenheter i Sverige men detta är den första förskolan. Passivhus har mer välisolerad grund, fasad och yttertak än vanliga hus. De är mycket lufttäta och värmen återvinns ur ventilationssystemet. Bara årets kallaste dagar behövs ett litet tillskott av värme från andra energikällor.

- Ju fler personer, desto mer värme alstras som kan återanvändas för att värma upp huset. Därför passar förskola bra som passivhus. De höga kraven på lufttäthet ställer höga krav på ett noggrann och kontrollerad produktion, säger Claes Elehn, platschef på NCC Construction i Sverige, region Stockholm/Mälardalen.

Byggnaden beräknas bara behöva 25 procent av den energi som ett traditionellt nybyggt hus använder. Jämn temperatur och ren luft ger en god inomhusmiljö. Mycket av förskolan byggs även i ekologiska material. Tappvarmvattnet värms med en bergvärmepump och solfångare.

Huset kommer att användas i den pedagogiska verksamheten för att visa barnen ekologiska kretslopp. En \″energiskärm\″ ska ge barn och personal möjlighet att följa energianvändningen.

- På Armada är energi och miljöfrågor prioriterade. Vi är stolta eftersom det är den första förskolan som certifieras som passivhus i Sverige, säger Barbro Änges, projektansvarig, Armada Fastighets AB.

Arbetet har startat och förskolan beräknas vara klar i maj 2010. Cirka 14 NCC-anställda sysselsätts.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige