Image
Varbergs fästning är en av de många bidragsfastigheter som kan få ett välkommet ökat stöd.
Varbergs fästning är en av de många bidragsfastigheter som kan få ett välkommet ökat stöd. Bild: SFV

Föreslagen höjning av anslaget till bidragsfastigheter

Ekonomi/Finansiering Anslaget i budgetpropositionen till de så kallade bidragsfastigheterna föreslås öka kraftigt under de kommande åren. Bidragsfastigheter är objekt som inte kan bära sina egna kostnader, till exempel fornlämningar, gravfält, kyrkor, befästningar, slott och kungsgårdar. Statens Fastighetsverk förvaltar runt 160 sådana fastigheter.
Publicerad den 13 September 2023

Bland de cirka 160 bidragsfastigheter och närmare 1 300 byggnader som SFV förvaltar finns stora delar av det kulturarv som berättar om statens framväxt.

– Vi är glada över att regeringen verkar tagit intryck av vårt budgetunderlag och nu förstärker anslaget. Det är välkommet för att vi på bästa sätt ska kunna ta hand om framför allt våra statliga byggnadsminnen, säger SFVs generaldirektör Ingrid Eiken.

Det höjda anslaget kommer bland annat kunna användas till att genomföra insatser på Skoklosters slott, renovera ruiner i Visby eller rädda murverk på Varbergs fästning.

– Statens fastighetsverk ska berätta statens historia. De flesta av våra fastigheter är viktiga och värdefulla för Sverige. Vi ska förvalta dem så att de finns kvar för kommande generationer. Det är alltså långt mycket mer än vanlig fastighetsförvaltning. Fastigheterna är en grundbult i vår gemensamma historia och framtid, avslutar Ingrid Eiken.

SFV kommer också, i enlighet med regeringens uppdrag, fortsätta arbetet med den så kallade anpassningsplanen. Det innebär att myndigheten arbetar med en lista över objekt som kan överlåtas, förvaltas passivt eller avvecklas. Arbetet sker i dialog med olika partners, bland annat Riksantikvarieämbetet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige