Bland de cirka 160 bidragsfastigheter och närmare 1 300 byggnader som SFV förvaltar finns stora delar av det kulturarv som berättar om statens framväxt.
– Vi är glada över att regeringen verkar tagit intryck av vårt budgetunderlag och nu förstärker anslaget. Det är välkommet för att vi på bästa sätt ska kunna ta hand om framför allt våra statliga byggnadsminnen, säger SFVs generaldirektör Ingrid Eiken.
Det höjda anslaget kommer bland annat kunna användas till att genomföra insatser på Skoklosters slott, renovera ruiner i Visby eller rädda murverk på Varbergs fästning.
– Statens fastighetsverk ska berätta statens historia. De flesta av våra fastigheter är viktiga och värdefulla för Sverige. Vi ska förvalta dem så att de finns kvar för kommande generationer. Det är alltså långt mycket mer än vanlig fastighetsförvaltning. Fastigheterna är en grundbult i vår gemensamma historia och framtid, avslutar Ingrid Eiken.
SFV kommer också, i enlighet med regeringens uppdrag, fortsätta arbetet med den så kallade anpassningsplanen. Det innebär att myndigheten arbetar med en lista över objekt som kan överlåtas, förvaltas passivt eller avvecklas. Arbetet sker i dialog med olika partners, bland annat Riksantikvarieämbetet.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.