Image

Finansierar hyresrätter med bostadsrätter

BYGG NCC bygger bostadshus med hyres- och bostadsrätter i Västerås åt Bostad Mimer AB. Mimer är det första kommunala bostadsbolaget i landet som finansierar produktion av hyresrätter genom att också bygga bostadsrätter i fastigheten. Ordern är värd 82 miljoner kronor.
Publicerad den 23 September 2008

Bygget har startat och i februari 2010 är de 30 hyresrätterna och 36 bostadsrätterna i kvarteret Kleopatra i centrala Västerås inflyttningsklara. Det blir lika hög standard på hyresrätterna som på bostadsrätterna och de utformas lika. Sedan kan alla boende påverka med vissa egna val.

Kombinationen hyres- och bostadsrätter gör den totala ekonomin i byggprojektet bättre och ger bostadsrätter med marknadsanpassade priser och hyresrätter med rimliga hyror. Mimer ville hitta ett sätt att utveckla boendet för att även kunna erbjuda hyresrätter i framtiden.

- Nyproducerade hyresrätter har i dag sämre ekonomiska villkor än bostadsrätter och småhus. I en hyresrätt får man inte göra det 30-procentiga skatteavdraget som de andra formerna tillåter. Det snedvrider konkurrensen. Utan bostadsrätterna hade vi inte kunnat bygga hyresrätter här, säger Mimers vd Fredrik Törnqvist.

Hyres- och bostadsrätterna placeras i varsin del i tre sammanbyggda huskroppar. Mimer sköter hyresrätterna och föreningen bostadsrätterna. Men de gemensamma utrymmena; takterrass, garage och gård sköts tillsammans av representanter från båda boendeformerna.

Husets arkitektur blir mycket modern, men marken är historisk. Riksantikvarieämbetet har gjort utgrävningar i kvarteret inför bygget och hittat fynd ända från slutet av 1500-talet.

- De har gjort många fynd från ett stort gjuteri som låg här i mitten av 1600-talet och drevs av en Björn Olsson, till exempel gjutformar och rester av grytor som gjutits i brons eller järn. Alla boende får en bok om platsens historia, säger Bo Karlsson, affärschef på NCC.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige