Image

Fastighetsstriden i Scribona

BOLAG Johan Claesson vill förvandla Scribona till ett fastighetsbolag. Men Scribonas styrelseordförande sågar planerna. På torsdag hålls en extrastämma i bolaget.
Publicerad den 19 Augusti 2008

Den forna IT-distributören Scribona har numera ingen verksamhet, utan enbart en kassa på motsvarande 6,50 kronor per aktie, och förlustavdrag värda 785 miljoner kronor.

Scribonas ordförande och huvudägare David Marcus vill att bolaget likvideras, medan CA Fastigheters styrelseordförande Johan Claesson och hans kompanjon Peter Gyllenhammar, som tillsammans kontrollerar 45 procent av rösterna kommer att jobba för att bolaget ska bli ett fastighetsbolag.
Claesson lade för ett tag sedan ett bud på hela företaget.

- Jag kan inte avslöja allt för mycket, men jag kan säga så mycket som att det har med fastigheter att göra, säger Johan Claesson, angående sina planer, till Affärsvärlden.

Claesson säger till Affärsvärlden att CA Fastigheter inte kommer att vara inblandat på något sätt och att det "väl inte verkar helt otroligt" att man kommer att använda kassan i bolaget för att förvärva fastigheter och utnyttja förlustavdragen.

David Marcus ger inte mycket för Claessons planer:
- Det finns en tydlig intressekonflikt i detta. Hur kan de övriga aktieägarna vara säkra på att de inte lägger de bästa affärerna i sina privata bolag i samma sektor? säger Marcus till Affärsvärlden.

Claesson har föreslagit att man ska tillsätta en granskningsman för att gå igenom styrelsens agerande de senaste åren.

- Jag tycker det är slöseri med tid. De använder bolagets pengar till att granska den gamla styrelsen när allt vi har gjort är att skapa värde för alla aktieägare, säger Marcus till Affärsvärlden. Det här är en förolämpning. En utredning kommer att visa att allt har gått rätt till och då hoppas jag att de ber styrelsen och de övriga aktieägarna om ursäkt. Det här liknar en personlig vendetta mot oss som inte har samma åsikter om bolagets framtid.

Johan Claesson:
- David Marcus är väl sur för att han inte kunde göra om Scribona till ett David Marcus Investmentbolag. Hade inte vi gått in och köpt aktier är det inte otroligt att det aldrig hade kommit något förslag om likvidation heller. Sedan kommer översynen av tidigare styrelsebeslut att visa på flagranta saker för David Marcus del. Nu vill han såklart bara sälja för ett så högt pris som möjligt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Grönt ljus för Sernekes nästa skyskrapa: "Äntligen landat"

Bygg/Arkitektur Det har blivit grönt ljus från högsta juridiska instans att Serneke Invest nu kan gå vidare med sitt stora projekt i Lund. Vice vd Patrik Lindström berättar om det efterlängtade beslutet, men också om hur viktigt det är för projektet att inflationen nu viker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige