Image

Claesson avslöjar sina planer för Scribona

BOLAG Johan Claesson, störste ägare i CA Fastigheter, har för avsikt att förvandla Scribona till ett fastighetsbolag med fokus på Östeuropa.
Publicerad den 20 Augusti 2008

CA har för avsikt att som långsiktig ägare till Scribona arbeta för en strategisk förändring av bolagets verksamhetsinriktning. Med Scribonas nuvarande kapitalbas och CA:s erfarenhet och kompetens som bas avser CA verka för en utveckling av Scribona mot ett fastighetsbolag med fokus på fastighetsutveckling i Ryssland, Baltikum och andra stater i östra Europa.

CA har under lång tid framgångsrikt investerat i och genomfört olika projekt i såväl Sankt Petersburg som Tallinn och ser goda investeringsmöjligheter även i andra delar av Ryssland och Baltikum samt i andra stater i östra Europa.

CA är sedan 2006 etablerat med egen projektutvecklingsverksamhet i Sankt Petersburg och överväger för närvarande en etablering i Moskva och på sikt även på andra orter i Ryssland.

CA har under de senaste åren lagt ned ett betydande arbete på att etablera en kontaktyta mot den ryska fastighetsmarknaden och som ett resultat av detta ser CA idag ett stort flöde av intressanta investeringar och investeringsmöjligheter.

CA vill verka för att Scribona investerar i fastighetsutvecklingsprojekt med fokus på time to market, det vill säga projekt där plan- och tillståndsfrågor är i den fasen av processen som innebär att genomförande av projekten kan startas inom kort.

Fastighetsutvecklingsprojekten kan omfatta såväl bostadsprojekt som kommersiella projekt. För bostadsprojekt skall målsättningen vara att i stor utsträckning sälja lägenheter under produktion. För kommersiella projekt är målsättningen att sälja efter färdigställande och i övrigt vid tillfälle som är optimalt för värdeskapande för aktieägarna.

Det är viktigt att poängtera att CA inte avser att verka för någon form av försäljning av CA:s nuvarande verksamhet eller tillgångar till Scribona, utan CA kommer att fortsätta sin verksamhet som ett eget bolag i privat regi. CA:s ambition är att Scribona för ändamålet skapar egen organisation. CA vill verka för att affärsplaner upprättas i såväl Scribona som CA med avsikt att inrikta bolagen på olika marknader och/eller marknadssegment för att härigenom motverka uppkomsten av intressekonflikter.

CA anser att en marknadsnotering utgör en bra bas för den nya verksamheten att utvecklas till ett stort och framgångsrikt bolag, inte minst genom att nytt kapital kan inhämtas då nya investeringsmöjligheter uppstår.

Scribonakoncernen har skattemässiga förluster uppgående till cirka 785 miljoner kronor. En realisering av det värde som dessa skattemässiga förluster representerar är en komplicerad och tidskrävande process.

CA bedömer att Scribona i ett kortsiktigt perspektiv inte är i position att realisera dessa värden på ett för aktieägarna optimalt sätt, utan att fortsatt verksamhet i Scribona på ett bättre sätt möjliggör förutsättningar för att ta tillvara underskottsavdragens värde, vilket i sin tur gagnar alla Scribonas aktieägare.

Mot bakgrund av den föreslagna verksamhetsförändringen har CA föreslagit den extra bolagsstämman i Scribona den 21 augusti 2008 att rösta för en delvis ny styrelse. Till nya styrelseledamöter föreslås Björn Edgren, född 1938, advokat och före detta delägare i Advokatfirman Vinge samt tidigare styrelseledamot i flera börsnoterade bolag, och Johan Damne, född 1963, verkställande direktör för CA.

Johan Claesson, Lorenzo Garcia och Peter Gyllenhammar föreslås kvarstå som styrelseledamöter. Den nya styrelsen föreslås arbeta med att utveckla organisationen så att den anpassas för den nya verksamhetsinriktningen samt arbeta för en flytt av Scribona från obs-listenoteringen tillbaka till ordinarie lista på OMX Nordiska Börs i Stockholm eller annan lämplig marknadsplats.

Den 23 juli 2008 förvärvade CA en post om 6 935 000 aktier av serie B i Scribona, vilket aktualiserade en tillämpning av bestämmelserna om budplikt, eftersom CA tillsammans med närstående efter förvärvet innehade mer än 30 procent av samtliga röster i Scribona. Samma dag kommunicerade CA den dåvarande avsikten att återkomma med ett budpliktsbud på Scribona.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige